Eonomia

L’impacte econòmic de la inversió en centres de dades a Barcelona superarà els 7.000 milions d’euros el 2025 

L’informe “Barcelona port digital de la Mediterrània” analitza l’impacte de la inversió en centres de dades tant al PIB, com a l’ocupació, i mostra els passos a seguir per consolidar la regió com a node d’interconnexió entre Europa, el Nord d’Àfrica i el Pròxim Orient. 

Per al 2025 s’espera que la capacitat instal·lada en centres de dades arribi als 173 MW, cosa que suposaria en termes econòmics una suma de 1.047 milions d’euros. Gràcies a l’efecte multiplicador d’aquesta inversió, el seu impacte al PIB de la regió arribaria als 7.235 milions d’euros i generaria més de 2.200 llocs de treball, segons l’informe “Barcelona port digital de la Mediterrània” de Digital Realty i DE-CIX, elaborat per la signatura d’anàlisi Foundry i amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona. 

Barcelona és una destinació per a centres d’excel·lència tecnològica, està associada a la innovació i té la capacitat d’atreure talent i inversió estrangera. A més, l’arribada de cables submarins connecta la ciutat de forma directa amb la resta dels continents de l’arc mediterrani. 

Tot això està situant Barcelona en el mapa d’interconnexió global. Per assolir l’estatus de port digital i convertir-se en un node d’intercanvi de dades i serveis digitals, l’informe també apunta a la necessitat de desenvolupar un ecosistema de centres de dades, punts neutres, proveïdors de serveis cloud, xarxes de comunicacions, integradors de sistemes i consultores. 

Impacte en el PIB, ocupació i desenvolupament tecnològic 

L’anàlisi explica com la indústria de centres de dades, el lloc físic on s’interconnecten les xarxes i es presten els serveis digitals, genera riquesa on s’ubica. Són inversions a llarg termini que aporten un creixement estable i resiliència davant de les fluctuacions de l’economia. 

La inversió ja anunciada de 1.047 milions d’euros a Barcelona per al 2025 equival al 27% de la inversió estrangera rebuda per la ciutat el 2022. I té impacte tant en el PIB, com en l’ocupació i el desenvolupament econòmic i tecnològic: 

  • Cada euro invertit té un efecte multiplicador de set euros. Si es materialitza la inversió anunciada, l’impacte suposaria un increment equivalent al 7,7% del PIB de la ciutat de Barcelona el 2022. 
  • S’espera crear 2.218 llocs de feina. D’aquests, 1.030 a la fase de construcció, 713 a l’operació i 385 de forma estesa. 
  • A Barcelona el desenvolupament tecnològic es reflecteix en la consolidació de l’economia digital, l’atracció de centres d’excel·lència i l’impuls de nous sectors estratègics com l’audiovisual o el gaming
Xarxa de comunicacions, alineació amb les administracions públiques i agilitat 

L’informe conclou que perquè Barcelona es converteixi en un destacat port digital a la Mediterrània, cal, a més, la implicació de les administracions públiques. Tant en tasques de promoció i difusió de les infraestructures digitals com en el desenvolupament de plans estratègics amb els principals actors econòmics. 

Entre aquestes accions, els analistes parlen de la simplificació dels tràmits administratius per a la construcció de centres de dades, així com una revisió exhaustiva de la planificació de la xarxa elèctrica que garanteixi un subministrament energètic eficient i fiable. 

Robert Assink, director general de Digital Realty a Espanya, considera que “encara que Barcelona no ha estat històricament una destinació d’inversió per als proveïdors de centres de dades, l’arribada dels cables submarins, la xarxa de comunicacions i la situació geogràfica per a l’intercanvi de dades a la Mediterrània l’estan convertint en un centre de redundància de Marsella”. 

Per la seva part, Theresa Bobis, Regional Director Southern Europe de DE-CIX, explica: “DE-CIX va apostar per Barcelona fa dos anys i mig perquè creiem en el seu clar futur digital. Ara veiem que l’ecosistema està evolucionant pas a pas tal com ja ho hem vist en altres metròpolis arreu del món. Gràcies a la seva potent economia i a la seva indústria digital, el trànsit de dades es configura com una combinació equilibrada dels diferents actors de la infraestructura digital: ISP, continguts, empreses, etc.” 

Finalment, Vicenç Hernández, president de la Cambra de Comerç de Barcelona al Barcelonès Nord, ha destacat que Barcelona més enllà de jugar un rol geoestratègic és un clar hub d’emprenedora tecnològica i digital. “La ciutat se situa entre el top 5 d’ecosistemes emergents del món i és el 6è millor ecosistema d´empreses tecnològiques”, ha puntualitzat Hernández. 

Sobre la Cambra de Comerç de Barcelona 

La Cambra de Comerç de Barcelona participa activament en la defensa dels interessos generals del conjunt del teixit productiu per contribuir al desenvolupament de l’economia. En concret, la corporació fomenta la seva competitivitat i acompanya les empreses i les persones autònomes per accelerar el creixement del seu negoci i afrontar nous reptes de futur. 

Com a entitat de dret públic, la corporació representa les més 400.000 empreses de la demarcació de Barcelona i dóna servei de proximitat a través de les seves 10 delegacions situades a l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès Nord, el Berguedà, el Garraf, el Maresme, Osona, Hospitalet de Llobregat i Vallès Oriental. 

Sobre DE-CIX Iberia 

DE-CIX compta amb 3 punts d’intercanvi de dades a la Península Ibèrica-Madrid, Lisboa i Barcelona. Al costat de DE-CIX Marsella i DE-CIX Palerm i les seves 470 xarxes connectades a 13 diferents data centers, DE-CIX Southern Europe és el major ecosistema d’interconnexió neutral de la regió.