La Cambra s’obre a tot el teixit productiu i ajuda a més de 35.000 empreses en tres anys

Sota l’eslògan “La Cambra de tothom”, la corporació engega una campanya multimèdia per apropar l’ens a les empreses. 

La Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat la seva nova estratègia corporativa fruit de la transformació d’aquests últims tres anys com a entitat al servei de tots els empresaris/es i persones autònomes. La transformació, emmarcada dins el projecte Catalunya 2030/40, ha situat la Cambra en un paper impulsor i promotor dels canvis, que contribueix a socialitzar i forjar aliances entre el teixit empresarial.

La presentació ha anat a càrrec de la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, i la directora-gerent, Eva Borràs i Balcells, en un acte al Saló dels Cònsols de La Llotja de Mar. L’acte ha servit per constatar que la Cambra ha deixat de ser una corporació centrada en tramitar i gestionar formació, per ser un ens que promou l’acompanyament i la creació de riquesa per a les empreses, amb una visió proactiva i que aposta per les noves economies, la innovació i la internacionalització.

En aquest sentit, la corporació ha donat suport a l’impuls i la competitivitat de més de 35.000 empreses durant aquest període. De fet, la Cambra ha passat de destinar tres quartes parts del seu negoci a l’economia tradicional i la gestió administrativa de certificats i formació, a situar la internacionalització, la millora de la competitivitat i les noves economies, i la innovació com a nous eixos estratègics d’actuació. 

La Cambra també ha modificat l’operativa interna, amb un nou model de treball que fomenta la transversalitat, el teletreball i la sostenibilitat, i està reconvertint l’edifici de l’avinguda Diagonal en un edifici obert a les empreses, amb una previsió d’ocupació a curt termini de més de 200 start-ups i empreses. També s’espera l’any 2023 la licitació de l’edifici 22@, com a espai per a institucions i empreses, amb l’objectiu de multiplicar les col·laboracions en favor de l’ecosistema economicoempresarial. 

La nova manera de concebre la Cambra també s’ha traduït en una profunda renovació de la seva identitat corporativa, fruit d’un extens procés participatiu, intern i extern. Concretament, la nova identitat no només se centra en aspectes visuals i gràfics, sinó també en la missió, els valors i la cultura organitzativa que mouen dia rere dia la corporació.

Per donar a conèixer el nou paper de la Cambra, la corporació posa en marxa una campanya multimèdia sota l’eslògan “La Cambra de tothom”. Una iniciativa transversal de la corporació que materialitza la nova filosofia d’organització i gestió, i que situa la Cambra al costat de tot el teixit productiu.

“La Cambra de tothom”, disponible a l’espai web lacambradetothom.cambrabcn.cat, posa en valor les iniciatives i serveis posats en marxa els últims anys per teixir les bases d’un nou model econòmic basat en el coneixement, més internacionalitzat, socialment responsable, sostenible i d’alt valor afegit. 

INICIATIVES MÉS DESTACADES 

Indicadors de Progrés i Benestar (IPB) 

El setembre del 2021 es va fer un pas endavant en la definició d’aquest nou model econòmic amb la presentació dels Indicadors de Progrés i Benestar (IPB), un recull de dades que la corporació actualitza periòdicament amb l’objectiu d’entendre l’economia en termes de progrés i benestar més enllà del PIB. Es planteja doncs com una anàlisi holística i comparada amb el nucli europeu, que inclou variables com la inversió en educació, la producció d’energia renovable i la bretxa salarial. 

Campanya per ajudar les empreses durant la pandèmia  

Durant els mesos més durs de la pandèmia, la Cambra de Barcelona va reforçar la seva oferta de serveis amb els projectes Que cap empresa tanqui i Aixeca, Activa i Accelera el teu negoci, on va ajudar més d’11.000 empresaris/es. Aquestes dues iniciatives es van dirigir especialment a empreses i autònoms/es en situació de precarietat per les restriccions amb necessitat d’accedir a finançament, assessorament sobre ajuts públics, solucions digitals i reorientació del seu negoci, entre d’altres. 

La Llotja Virtual 

El maig del 2020, encara sota el primer estat d’alarma, va néixer la Llotja Virtual, una plataforma en línia per fomentar el debat i l’intercanvi d’idees entre els empresaris/es. El primer gran esdeveniment que va acollir la Llotja Virtual, Reactivem-nos, centrat en les oportunitats de les empreses catalanes per reactivar-se i transformar-se després de la pandèmia, va comptar amb més de 10.600 assistents virtuals. 

Xarxa de Negocis Cambra 

Fomentar la presa de contacte entre empreses per generar oportunitats de negoci i aliances comercials ha estat precisament un dels grans objectius de la corporació, que ha culminat amb la creació de la Xarxa de Negocis Cambra. Es tracta d’un espai dissenyat per crear comunitats empresarials en diferents punts de territori perquè els empresaris i empresàries creïn sinergies i estableixin ponts amb altres negocis de la zona. Es va iniciar ara fa un any i està previst que acabi  aquest 2022 amb 200 persones integrants. 

Servei de Finançament Cambra  

Un altre repte per a l’empresariat és trobar vies de finançament, ja sigui per arrencar un negoci o aportar liquiditat a l’empresa. Amb la voluntat d’assessorar en matèria de finançament, construir una cultura financera sòlida i detectar les necessitats econòmiques del territori, la Cambra de Barcelona ha fundat el Servei de Finançament Cambra. 

El servei ha elaborat material pedagògic i organitzat diverses jornades i webinars per resoldre dubtes al voltant del finançament. A més, compta amb una estructura de suport per a pimes i startups formada per més de 30 entitats financeres (banca de negocis, tradicional i alternativa, business angels i inversors privats, equity crowdfunding, fòrums d’inversió…), que aporten solucions econòmiques i estableixen una relació directa amb l’empresariat. 

Internacionalització empresarial 

Amb la mirada posada en la màxima internacionalització de l’economia catalana, des de l’àrea d’internacionalització de la Cambra de Barcelona s’han impulsat diferents iniciatives per obrir els mercats exteriors a les empreses catalanes, des de programes de mentoratge amb experts enfocats a països com els Estats Units, el Japó, Corea del Sud i la Xina, a la plataforma de negocis Landing 360. Aquest novembre la Llotja de Mar també acollirà el primer Fòrum Internacional de Negocis Catalunya-Estats Units i  hi ha previst dos més, amb Turquia i la Xina.  

Impuls dels sectors més disruptius 

Des de la corporació s’ha fet també una clara aposta per sectors amb una gran capacitat d’innovació i transformació de l’economia des de la tecnologia i el coneixement. El setembre del 2020 neix el Centre Blockchain de Catalunya, amb la col·laboració de  la Generalitat de Catalunya. El CBCAT és un centre especialitzat en tecnologies descentralitzades que apropa a l’empresariat els avantatges d’implementar la blockchain i que anualment organitza el congrés internacional de governança digital Democracy4All. 

La Nova Economia de l’Espai (New Space) és una altra activitat intensiva en coneixement i amb gran potencial a Catalunya. És per això que des de la corporació s’ha creat una comissió i s’han celebrat activitats i jornades amb els actors clau del sector aeroespacial per promoure les oportunitats de l’Espai i les seves aplicacions. En aquest sentit, els dies 19 i 20 d’octubre se celebra a la Llotja el Congrés New Space Economy. Es calcula que el sector New Space a Catalunya multiplicarà per quatre la seva facturació i ocupació en els propers cinc anys. 

En la seva aposta per la mobilitat sostenible l’estiu del 2020 la Cambra de Barcelona va fundar el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible (HubIMS) amb l’objectiu d’acompanyar i impulsar projectes industrials amb base a Catalunya relacionats amb la mobilitat sostenible i la innovació. Des d’aleshores, ha rebut una cinquantena de projectes que han passat per un procés d’avaluació per determinar-ne la viabilitat i ha ajudat i impulsat una desena de projectes finalistes. Avui, el HubIMS ja compta amb 36 partners que operen en diferents sectors de l’economia. 

Economia digital 

Al febrer del 2021 la Cambra va inaugurar el HUB cambraDigital, un espai polivalent al servei de pimes i emprenedors/es per promoure la incorporació de les TIC, la innovació i la internacionalització dels seus negocis, amb un coworking, espais de treball i d’assessorament, sales de reunions, àrees de networking i equipaments dotats amb  l’última tecnologia. Aquest 2022 més de 300 empreses s’han beneficiat dels serveis del HUB cambraDigital.