
L’Observatori per la Transició Hídrica (OTH) de la Cambra de Comerç de Barcelona té com a objectiu portar a terme un treball d’anàlisi i proposta en el terreny de la transició hídrica, amb la voluntat i compromís de col·laborar amb l’Administració de cara a la construcció d’un nou model hídric a Catalunya.
L’OTH aspira a construir propostes de cara a aquest nou model, tant pel que fa als recursos hídrics com al consum de l’aigua, i apuntar cap a un pla d’actuació per assegurar una transició hídrica factible i sostenible. Tot plegat, posant el focus en les empreses, tenint en compte les particularitats de cada sector productiu i les seves necessitats específiques pel que fa al consum d’aigua.
En el marc del nou model hídric, un objectiu clar ha de ser posicionar les empreses de Catalunya com a referents mundials (sobretot al Mediterrani) en la gestió de situacions d’emergència hídrica i la transició cap a nous models, com ho són les empreses en altres llocs del món que pateixen la mateixa situació d’emergència climàtica (Califòrnia, Austràlia, Singapur).

Infraestructures
Dur a terme un seguiment de la planificació i execució de les infraestructures necessàries per assegurar un sistema de recursos hídrics sostenible en el context del canvi climàtic.

Plans sectorials
Diagnosis del consum hídric i reptes/actius de cada sector productiu de cara a l’estalvi d’aigua, seguides d’anàlisis més aprofundides, apuntant cap als corresponents plans sectorials.

Governança
Recollir informació sobre la governança de l’aigua, analitzant la regulació i incentivació de la seva gestió, per tal proposar vies que facilin la implantació de millores, sempre amb un enfocament cooperatiu amb l’Administració.

PRESENTACIÓ DE L’ESTUDI
Transició hídrica als sectors i activitats econòmiques
Data
10 de abril 2025
Lloc
La Llotja de Mar (Pg. Isabel II, 1, Barcelona)
Equip del projecte

Eloi Planes
Enginyer industrial, MBA per EADA.
President executiu de l’empresa Fluidra. Vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Alicia Casart
Enginyera d’obres públiques i enginyera Agrícola.
Directora d’Estudis d’infraestructures a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Narcís Bosch
Economista. Director adjunt del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, membre del Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua i secretari general de Respon.cat.

David Tapias
Biòleg. Director d’Innovació, director de Producte i Piscina sostenible i director de Product Compliance de l’empresa Fluidra.

Xavier Amores
Enginyer industrial i doctor en Empresa.
Director del Catalan Water Partnership. President del Consell per a l’ús sostenible de l’aigua (CUSA). Professor associat a la UdG i EADA Business School.

Carlos Campos
Dr. Enginyer de camins.
Després de +25 anys en el sector amb l’empresa SUEZ, actualment assessor d’estratègia a fons d’inversió i membre de Consells d’Administració d’empreses Cleantech.
Consell assessor

Miquel Rovira
Director de l’Àrea de Sostenibilitat i membre del Comitè de direcció d’Eurecat.

Anna Ribas
Catedràtica al departament de Geografia i l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona.

Sergio Ponsa
Director del centre de recerca BETA de la Universitat de Vic.

Maite Pijuan
Subdirectora de governança de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua. Doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Gonzalo Delacamara
Catedràtic emèrit d’Enginyeria ambiental, ETSECCPB, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). President d’ASERSA.

Rafael Mujeriego
Catedràtic emèrit d’Enginyeria ambiental, ETSECCPB, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). President d’ASERSA.

Montserrat Termes
Professora associada, Facultat d’Economia i Empresa, Universitat de Barcelona.

Juan M. Lema
Catedràtic d’Enginyeria química, Universitat de Santiago de Compostela.