Nivell Europa

L’instrument amb més dotació pressupostària dins el Next Generation EU és l’anomenat Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que comptarà amb 672.500 milions d’euros, dels quals 312.500 milions d’euros seran en forma de subvencions i 360.000 milions seran préstecs.

Aquests ajuts serviran per finançar programes de reformes i inversions públiques en els països més afectats per la crisi. En el cas d’Espanya, es preveu que rebrà 140.000 milions d’euros, repartits entre 72.700 milions d’euros en subvencions i 67.300 milions d’euros en crèdits.

Per optar a rebre aquests fons, els Estats membres han d’elaborar plans de recuperació i resiliència que estableixin un paquet coherent de reformes i projectes d’inversió pública, que s’hauran de comprometre pel 2021-2023 i es podran implementar fins el 2026.

La Comissió Europea busca finançar projectes que necessitin una inversió important per impulsar la creació de llocs de treball i el creixement sostenible i que siguin necessaris per aconseguir els objectius fixats en matèria de transició ecològica -una Europa climàticament neutra al 2050- i que contribueixin a la transformació digital dels sectors econòmics o social.

Els Estats membres que aspirin a rebre fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) han d’elaborar plans nacionals de recuperació i resiliència que defineixin programes d’inversió fins a 2026 incloent-hi objectius, fites i costs aproximats.

La Comissió anima als Estats membres a que s’incloguin en els seu plans d’inversió i reformes els següents àmbits clau:

Posada en marxa de tecnologies netes amb perspectives de futur i acceleració del desenvolupament i l’ús d’energies renovables.

Millora de l’eficiència energètica dels edificis públics i privats.

Un transport sostenible, accessible i intel·ligent, punts de recàrrega i estacions d’hidrogen.

Desplegament ràpid de serveis de banda ampla ràpida a totes les regions i llars, incloses les xarxes de fibra i 5G.

Digitalització de l’Administració i els serveis públics, inclosos els sistemes judicial i sanitari.

Augment de les capacitats industrials europees en matèria de dades al núvol i desenvolupament de processadors de màxima potència, d’última generació i sostenibles.

Adaptació dels sistemes educatius en suport de les competències digitals i l’educació i la formació professional a totes les edats.

Per a més informació sobre els fons europeus podeu consultar el web de la Comissió Europea:

A nivell de calendari, entre els mesos d’octubre i desembre de 2020 es poden presentar les idees de projectes als governs que treballaran per definir els mecanismes per gestionar aquests fons. De cara a mitjans de 2021 fins 2023 es preveu que s’obriran les convocatòries específiques on es podran presentar els projectes per a obtenir finançament.