El nou informe de l’Observatori de Trànsit Aeri de Barcelona de la Cambra de Comerç de Barcelona fa balanç de l’any 2017 i analitza l’oferta prevista per a la temporada d’estiu en curs.
El 2017 un any rècord a l’aeroport
L’aeroport de Barcelona es consolida com el 7è aeroport europeu en termes de volum de passatgers el 2017 amb la xifra rècord de 47.284.500 usuaris i augmenta el seu avantatge al créixer més que els seus competidors més directes per aquesta posició, que són Londres Gatwick, Munic i Roma Fiumicino.
Concretament, Barcelona registra el segon major creixement (+7,1%) entre els 10 principals aeroports europeus, només per darrera de l’aeroport d’Àmsterdam (+7,7%). Aquest creixement va estar al voltant de la mitjana mundial de passatgers (+7,6% segons IATA) i lleugerament per sota del d’Espanya i Europa (+8,1% en ambdós casos).
En termes de tràfic directe de passatgers (si es descompta el de connexió), Barcelona s’estableix com a 5a. ciutat europea en tràfic d’origen i destinació (O&D) el 2017, només per darrera de Londres, París, Estambul i Moscou.
Europa lidera el creixement absolut amb quasi 1,5 milions de passatgers més respecte al 2016 (el 7,7%), seguit del mercat espanyol (+906 mil passatgers, el 5,2%). No obstant això, el passatge intercontinental és el que més creix respecte a l’any anterior en termes relatius (+18,5%), amb gairebé 735.000 passatgers més. Dels principals mercats no espanyols destaca l’increment d’EE.UU. (+33%, 296.000 passatgers), Portugal (+22%, 241.000) i Rússia (+21% +186.000). Aquests tres mercats representen gairebé una quarta part de l’augment total de passatgers el 2017.
El trànsit intercontinental en màxims històrics
El tràfic aeri intercontinental es dispara a l’aeroport de Barcelona el 2017 i assoleix la xifra rècord de 4,7 milions de passatgers, un 18,5% més respecte a l’any anterior, cosa que representa gairebé una quarta part de l’increment total de passatgers. El tràfic intercontinental directe a El Prat ha crescut de forma progressiva i ininterrompuda en els darrers anys; així des del 2005 el nombre de passatgers intercontinentals ha crescut un 13,8% de mitjana anual.
Barcelona és la principal porta espanyola d’entrada o de sortida del tràfic aeri de passatgers amb Àsia, Àfrica i Orient Mitjà, i Madrid encara ho és per a Amèrica del Sud i Amèrica del Nord, els mercats amb més tràfic de passatgers. Tanmateix, Barcelona guanya quota de mercat a Àsia, Amèrica del Sud i Amèrica del Nord, al créixer per sobre de la mitjana espanyola.
Aquest augment significatiu dels passatgers intercontinentals ha estat degut en bona part a l’increment de l’oferta intercontinental amb l’obertura de 16 noves rutes directes a 14 destinacions (de les quals 11 són noves destinacions): Shanghai, Chicago, Hong Kong, Buenos Aires, Los Ángeles, Punta Cana, San Francisco, Seül, Teheran, Fes, Fort Lauderdale, Nova York, L’Habana i Boston; i un augment de freqüències en 17 rutes directes intercontinentals. Tot això, ha provocat un creixement de freqüències setmanals en vols intercontinentals (39 a la temporada d’estiu i 21 a la d’hivern) i el creixement de la capacitat (un 15% més de seients a la temporada d’estiu i un 29% a la d’hivern).
L’aposta de Norwegian i LEVEL per Barcelona ha contribuït de manera destacada a aquest increment de l’oferta intercontinental, sense oblidar els importants creixements cap a Àsia amb noves rutes i els augments de freqüències de les rutes de les companyies del nord i sud d’Amèrica (principalment LATAM Airlines i Level).
El resultat és que Barcelona ha estat l’aeroport europeu amb més creixement de rutes intercontinentals durant el 2017 i consolida la seva posició entre els principals aeroports del continent. El mapa de rutes de l’aeroport de Barcelona ja inclou 45 destinacions directes de llarg recorregut, la millor xarxa de rutes intercontinentals que ha tingut mai, i l’aposta de les companyies aèries per als propers anys consisteix a consolidar freqüències i incrementar rutes.
Bones perspectives per a la temporada estival
Per a la temporada d’estiu en curs, l’oferta de seients a l’aeroport de Barcelona s’ha incrementat un 5% respecte a la temporada anterior (gairebé 2 milions de seients més en total), fet que anticipa una expectativa d’evolució positiva del passatge de l’abril a l’octubre.
El principal protagonista d’aquest creixement és Vueling, amb un increment d’1,8 milions de seients respecte a l’anterior temporada d’estiu (+13%). Ryanair augmenta un 9% en capacitat, amb un creixement de 450.000 seients més. L’espectacular augment d’Eurowings, que gairebé triplica l’oferta de seients, s’explica per l’absorció de les rutes d’altres companyies del grup Lufthansa com Austrian i Swiss Airlines, les quals van retirant paulatinament la seva oferta de l’aeroport de Barcelona en favor d’aquesta companyia.
Per regions, l’augment de capacitat més notable es dóna cap al mercat domèstic, que aglutina quasi un terç de l’increment total de seients, seguit pel d’Estats Units, gràcies a l’ampliació de freqüències i capacitat de Norwegian, LEVEL i United Airlines.
Si ens centrem en les rutes intercontinentals de l’estiu 2018, les aerolínies amplien la seva oferta en quasi 580.000 seients més a Barcelona (gairebé un terç del creixement net total), un 13,6% respecte a la temporada estival de l’any anterior. Norwegian és la companyia que més augmenta l’oferta intercontinental (amb 250.000 seients més), més del triple que la mateixa temporada de l’any anterior.