Barcelona, 23 de gener de 2025- L’Aeroport JT Barcelona-El Prat consolida el seu paper clau en l’escenari aeri europeu i internacional durant la temporada d’hivern 2024-2025, amb un creixement estratègic de la connectivitat intercontinental. En concret, El Prat ha mantingut la seva posició com el 2n aeroport en tràfic d’origen-destinació (O&D), amb 23 milions de passatgers, només per darrere de Londres-Heatrhow, i com a 7è aeroport europeu en tràfic total de passatgers. Tanmateix, Barcelona es posiciona com la 5a ciutat europea en tràfic O&D, superant Madrid, Roma i Àmsterdam, però per darrere de Londres, París, Istanbul i Milà.
Aquestes dades subratllen la importància de Barcelona com a destinació turística i econòmica, diferenciant-se dels grans hubs aeroportuaris com Istanbul o Frankfurt, on el tràfic de connexió té un pes més rellevant. Així s’extreu del 50è Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona, que publica la Cambra de Comerç de Barcelona.
El Prat tanca un 2024 històric en termes de passatgers
Pel que fa a la demanda gestionada l’any 2024, l’aeroport ha registrat un total de 55,03 milions de passatgers, un increment del +10,3% respecte 2023, superant així els nivells previs a la pandèmia (+4,5% respecte al 2019) i establint un nou rècord històric de passatgers totals.
El creixement ha estat sòlid en el primer semestre de 2024, amb augments significatius durant el mes de maig (+11,5%) i juny (13,3%) sobretot pel gran volum d’esdevediments culturals, esportius i d’oci que la ciutat de Barcelona acull durant previs als mesos intensos d’estiu. No obstant això, durant el segon semestre s’observa una desacceleració progressiva, amb agost destacant com el mes de major tràfic de passatgers (5,42 milions de passatgers, +9% vs. 2023). Octubre i novembre tanquen amb creixements més moderats del 8,2% i 5,7%, respectivament.
En relació a la puntualitat, durant l’any 2024 l’aeroport ha mantingut un rendiment acceptable del 74,9% en arribades i un 65,7% en sortides, que el situen en una posició intermedia-alta respecte als principals aeroports europeus, per davant d’infraestructures com Fiumicino (FCO) o Lisboa (LIS).
Impuls de l’oferta intercontinental per a la temporada d’hivern
A la temporada d’hivern 2024-2025, l’Aeroport de Barcelona estarà connectat amb 44 destinacions intercontinentals (operant la temporada completa) i oferirà una capacitat de 3,06 milions de seients, un creixement del +14,2% respecte a l’hivern 2023-2024.
Destaca l’increment de freqüències d’algunes rutes com Filadelfia (American Airlines operarà vol diari pràcticament tota la temporada), Beijing (Air China incrementa de 3 a 5 freqüències setmanals), Shenzhen (Shenzhen Airlines incrementa a 3 freqüències setmanals tota la temporada), Jiddah (Saudia incrementa de 2 a 3 freqüències setmanals) o Abu Dhabi (Etihad incrementa de 7 a 10 freqüències setmanals).
Per altra banda, aquesta temporada d’hivern també hi ha novetats de rutes i/o operadors respecte a l’hivern anterior en llarga distància, com T’way (ruta a Seúl), Iberojet (ruta a Tegucigalpa-Palmerola) o Level (ruta a Miami).
Les rutes domèstiques lideren la capacitat amb 6,4 milions de seients (més del 26,8% del total), amb Vueling com a operador principal. Les rutes europees, amb 14,4 milions de seients, mostren una reducció del 7% en nombre d’operadors, tot i que dominades per companyies de baix cost com Vueling (36,3%) i Ryanair (19,9%).
En l’àmbit intercontinental, s’observa un creixement estratègic del +6% en aerolínies respecte al temporada d’hivern 23-24. Orient Mitjà se situacom la regió líder (878,6k seients) impulsada per Qatar (280k) i Emirates (338k).La segueix Àfrica amb 856k seients oferts per Ryanair (29,7%) i Vueling (28,9%). En 3a posició està Amèrica del Nord (701K), liderada per American Airlines (149K) i Level (139K). Àsia disposarà 313,3k seients aquesta temporada d’hivern (+100k respecte l’hivern 23-24),gràcies al’impuls d’Air China (110,5k) cap a Beijing (PEK) i Shanghái (PVG). Finalment, la regió de Sud-Amèrica oferirà gairebé 290k seients, destacant les operatives de Level (133k) cap a Buenos Aires (EZE) i Santiago de Xile (SCL).
Barcelona es posiciona com a tercer aeroport europeu en oferta intra-europea per la temporada d’hivern 24-25, tant en volum de seients com en volum de destinations
L’Aeroport de Barcelona es posiciona només per darrere d’Amsterdam i Madrid (en volum de seients), i ocupa la quarta posició en destinacions intraeuropees, després d’Amsterdam i Londres-Stansted. Pel que fa a la mitjana de freqüències diàries per destinació europea, Barcelona registra 2,6 freqüències, per sota dels grans hubs europeus (LHR, AMS, FRA, CDG, MAD), però per davant de grans aeroports com Roma (FCO), Múnich (MUC) o Istanbul (IST).
En termes d’oferta de seients cap a altres continents, Barcelona es situa com el 16è aeroport europeu amb més capacitat cap a Nord i Centreamèrica, mentre que en destinacions a Amèrica del Sud ocupa la 9ª posició.
L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.