Barcelona, 5 de juny de 2020.- La crisi sanitària ha abocat els països a aturar excepcionalment la seva activitat per evitar l’expansió del coronavirus. Si bé això afectarà negativament l’economia, també és un fet que la pandèmia ha comportat una reducció sense precedents de la contaminació. Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, la Cambra convida a reflexionar sobre aquest fenomen i a veure la crisi com un punt de partida per fer una transició cap a una economia verda.
Així, la Cambra amb el seu projecte Catalunya 2030/40 treballa activament per mitigar els efectes del canvi climàtic i construir una Catalunya ambientalment sostenible, amb un canvi cap a les energies renovables; socialment responsable, i amb una economia d’alt valor afegit.
Durant els mesos de març i abril, els més durs del confinament, Barcelona ha registrat descensos rècord en els seus nivells de contaminació atmosfèrica gràcies a l’absència de vehicles i la inactivitat als polígons industrials. També han tornat espècies animals a les costes que abans eren molt difícils d’albirar, com els dofins. Tot això es pot mantenir si la sostenibilitat es converteix en punta de llança de les polítiques públiques i empresarials, sense haver d’aturar l’economia.
La pandèmia ha de ser una lliçó que ens permeti avançar cap a una economia verda, més conscient de l’impacte de l’activitat humana sobre la natura i compromesa amb el desenvolupament sostenible. De fet, des de la corporació es llegeix aquesta adaptació com una oportunitat per generar oportunitats de negoci al territori. Aquesta transició hauria de tenir en compte almenys tres eixos fonamentals:
- Mobilitat sostenible: l’automoció acabarà virant, tard o d’hora, cap al vehicle elèctric. A Catalunya, aquesta indústria té un pes del 10% del PIB, i per tant, cal protegir-la per evitar que altres empreses com Nissan acabin marxant. És necessari, doncs, repensar la indústria catalana per ser competitiva en el futur, apostant pels vehicles elèctrics i de combustibles alternatius. Alemanya i França ja estan impulsant plans milionaris per facilitar aquesta transició. També és necessari que les empreses del sector inverteixin en R+D.
- Ciutats amables: a les grans ciutats com Barcelona, cal enfortir el transport públic i fomentar mètodes de transport alternatius per equilibrar-los amb la mobilitat privada. Descongestionar el trànsit reduirà la contaminació i farà que els vianants guanyin espai a la via pública, que es traduirà en carrers amb més activitat i beneficis pels comerços. En aquest sentit, la implantació i el foment del teletreball parcial pot contribuir a dibuixar unes ciutats molt més descongestionades i que redueixin sensiblement la mobilitat en hores punta. A més, la digitalització a les empreses en l’avinentesa de la Covid-19 pot permetre aplicar nous mètodes i organitzacions de treball que redueixin sensiblement els desplaçaments entre diferents punts. Aquesta digitalització forçada ha de continuar evolucionant i s’ha de continuar potenciant.
- Energia neta: les energies renovables són el futur i el nostre territori compta amb una geografia i un clima idonis per a la generació d’electricitat fotovoltaica, eòlica i hidràulica. La inversió en aquest àmbit també podria ser un nou motor d’ocupació al sector energètic.
La sostenibilitat, el foment la sobirania energètica basada en renovables i la construcció d’un nou model econòmic sobre aquestes premisses són 3 dels 15 eixos del projecte Catalunya 2030/40 de la Cambra de Barcelona per donar resposta a l’emergència climàtica des del món de l’empresa. Atès que durant el desconfinament els nivells de contaminació s’estan recuperant, la Cambra fa una crida a no cometre els mateixos errors, i fer d’aquesta crisi una oportunitat per repensar el nostre model.