Barcelona, 29 de gener de 2025.- La Comissió de l’Espai i Aeronàutica de la Cambra de Comerç de Barcelona posa en valor la missió Hypatia II com a iniciativa referent per promoure la igualtat de gènere en les missions espacials i fomentar la presència femenina en les disciplines STEM, que alhora serveixin com a referents per a les noves generacions. Aquesta iniciativa també s’alinea amb les reclamacions de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Barcelonade projectes que fomentin la presència de les dones en l’àmbit STEM.
Actualment només 1 de cada 10 astronautes són dones, una dada que evidencia el biaix de gènere existent en l’àmbit de l’exploració espacial. Hypatia II emergeix com una oportunitat única per abordar aquesta mancança i contribuir a una ciència més inclusiva. La missió, que tindrà lloc del 2 al 15 de febrer a l’estació de recerca Mars Desert Research Station (MDRS) al desert de Utah, compta amb una tripulació formada íntegrament per dones investigadores, que estudiaran l’impacte de les condicions extremes de l’espai en el cos de la dona, abordant aspectes com la menstruació, la nutrició, l’activitat física, els ritmes circadiaris i altres factors biològics relacionats amb l’estrès.
Aquest projecte es duu a terme en col·laboració amb institucions científiques de referència a Catalunya, com l’Institut de Recerca Sant Pau, l’Hospital Sant Pau, l’Institut de Salut Global (ISGlobal) i l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i inclou projectes en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA), com la instal·lació d’un tríedre per calibrar satèl·lits, així com iniciatives de sostenibilitat enfocades a la millora de l’eficiència energètica de les plaques solars. Aquest enfocament multidisciplinari de la missió Hypatia II subratlla la importància d’una recerca amb perspectiva de gènere en totes les àrees de coneixement.
La comissió insisteix en la necessitat de promoure iniciatives que situïn les dones al centre de la investigació i l’exploració científica. Hypatia II no només contribueix a la recerca espacial, sinó que també impulsa la vocació de les noves generacions en disciplines STEM en un sector històricament masculinitzat. A tall d’exemple, el percentatge de dones que cursen carreres d’Enginyeria i Arquitectura és del 26% i l’ocupació femenina al sector TIC se situa en el 31%. Així mateix, destaca la baixa quota femenina entre el personal dedicat a R+D en el sector privat (només el 34%).