Barcelona, 27 de setembre de 2019 – La Cambra de Barcelona s’adhereix al Manifest per la Vaga Mundial pel Clima amb la voluntat de visibilitzar al màxim la lluita contra el canvi climàtic i promoure un canvi de model que tingui com a prioritat la cura de l’entorn mediambiental. El suport al manifest per part de la Cambra es materialitzarà amb el suport a projectes que vetllin per l’entorn i el conjunt de recursos, i en la confecció de propostes empresarials respectuoses amb el medi ambient.
L’acció reivindicativa del manifest s’equipara a la d’altres moviment similars com Fridays For Future i s’emmarca dins la Setmana del Clima que va començar el passat 20 de setembre, amb motiu de la Cimera de l’Acció Climàtica de l’ONU a Nova York, i que s’allargarà fins a aquest divendres, 27 de setembre, amb la Vaga Mundial pel Clima.
Els impactes que ocasiona el canvi climàtic tindran múltiples efectes sobre el benestar i la salut de les persones, el patrimoni, l’activitat econòmica, els sistemes urbans i els sistemes naturals. Davant d’aquesta situació d’emergència global el sector empresarial català juga un paper indispensable en aquesta lluita i cal que es prengui consciència i es treballi per tal de rebaixar-ne els efectes.
A més, aquesta lluita esdevé una oportunitat pel teixit empresarial, ja que les accions d’adaptació i mitigació al canvi climàtic esdevenen una font de creixement empresarial o de generació de noves idees de negoci. Per aquest motiu, des de la Cambra es treballa per concebre el canvi climàtic també com una font de riquesa i de creixement pel territori. A tall d’exemple, el lideratge d’empreses catalanes en obtenció d’energia i aplicacions en energies renovables, demostra que l’adaptació contribueix en avançar i fer créixer el marc empresarial català.
La Cambra signa el Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic
En aquesta mateixa línia, la Cambra de Barcelona també s’ha incorporat aquesta setmana al Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic mitjançant el qual contribuirà a promoure l’anticipació a l’impacte climàtic, a augmentar la resiliència, així com a disminuir la vulnerabilitat del territori i els sectors econòmics prioritaris.
Concretament, amb l’adhesió a aquest pacte, la Cambra es compromet a contribuir en la identificació dels factors que determinin la vulnerabilitat de les activitats econòmiques, establir compromisos d’adaptació al canvi climàtic, així com a fomentar la resiliència del sector primari, entre d’altres.
El Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic forma part del projecte europeu Life Clinomics, a través del qual la Cambra treballa des del 2016 per impulsar processos d’inversió d’entitats públiques i empreses privades que disminueixin la vulnerabilitat, l’anticipació als impactes i l’augmentat de la resiliència en tres territoris que es consideren prioritaris mediambientalment, com són la reserva de la biosfera del Montseny, la comarca de l’Alt Penedès i la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre dels sectors pesquer, agroforestal i turístic. Compta amb l’adhesió d’institucions com del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, la Unió de Pagesos de Catalunya i CCOO.
Pla de propostes en matèria de RSC
Els impactes que ocasiona el canvi climàtic tindran múltiples efectes sobre el benestar i la salut de les persones, el patrimoni, l’activitat econòmica, els sistemes urbans i els sistemes naturals. Davant d’aquesta situació d’emergència global el sector empresarial català té un paper indispensable en aquesta lluita i advoca perquè es prengui consciència i es treballi per tal de rebaixar-ne els efectes.
La situació d’emergència climàtica no tan sols afectarà sobre els ecosistemes, sinó que també tindrà una incidència important sobre l’economia productiva i sobre el manteniment i funcionament de moltes infraestructures clau per a Catalunya. Per aquest motiu, és prioritari implementar una adaptació i crear consciència al voltant dels efectes que poden provocar un canvi climàtic sense actuació.
En aquest sentit, la Cambra de Barcelona treballa en la redacció d’un pla propostes en matèria de RSC que contribueixin en la millora mediambiental i puguin ser implementades per bona part del teixit empresarial de Catalunya. Entre les propostes, hi ha l’establiment d’una política de transport sostenible en el marc de l’empresa que fomenti, tant l’ús del transport públic o la bicicleta, com la implementació del teletreball. També es treballa per promoure que les empreses contractin energia verda certificada i elaborin plans de RSC que sistematitzin la política mediambiental en les organitzacions i el seu entorn.
La Cambra de Barcelona també forma part del patronat de la Fundació Empresa i Clima, una organització sense ànim de lucre que treballa per al lideratge i el compromís empresarial en la lluita contra el canvi climàtic. La Cambra a través de la Fundació, contribueix en ajudar a plantificar i invertir en una economia baixa en carboni, i a impulsar estratègies de mitigació i a enfortir la capacitat d’adaptació als efectes del canvi climàtic.