El sector turístic és un dels tractors econòmics catalans amb més pes i influència sobre el model econòmic, s’estima que representa un 12% del conjunt del PIB i que genera més de 450.000 llocs de treball. Per aquest motiu, la Cambra de Comerç de Barcelona treballa per contribuir a la transformació sostenible del model de negoci turístic de la demarcació.
Concretament, en el marc del projecte europeu Tourban, la corporació ha atorgat fins a 109.900€ a empreses del sector turístic català que hagin presentat plans per impulsar la seva sostenibilitat. El finançament s’ha atorgat a través del Programa d’acceleració del turisme urbà sostenible, amb el qual, després de la publicació de dues convocatòries, s’han seleccionat onze projectes liderats per petites i mitjanes empreses, que tenen com a finalitat desenvolupar un model de negoci més respectuós amb el medi ambient i que fomenta la cohesió social i territorial.
En aquest sentit, les iniciatives seleccionades rebran acompanyament i assistència tècnica per part d’un mentor per donar suport a la implementació del seus projectes, a més a més de formació i participació en tallers col·laboratius i accés a una xarxa internacional d’experts i actors compromesos amb la sostenibilitat. Per això, el pla de treball del programa té previst estendre’s fins al 28 de febrer del 2023.
Les empreses i projectes escollits per rebre la subvenció responen a una àmplia diversitat de temàtiques, així n’hi ha d’iniciatives vinculades a l’economia circular i a la reducció del consum energètic, fins a propostes que impulsen l’accessibilitat i la inclusió social.
- Turismo Vivencial S.L – Projecte: Desenvolupament d’un producte turístic vinculat a la recol·lecta i preparació de productes de mar implicant a la comunitat de pescadors.
- You Stylish City S.L. – Projecte: Implementació de sistemes de control d’ús d’energia amb l’ajuda de solucions digitals als seus apartaments turístics.
- Accessible Spain Travel S.L. – Projecte: Desenvolupament de productes turístics per a persones amb necessitat d’accessibilitat i auditories d’accessibilitat a allotjaments.
- Clama Cultura S.L.U. – Projecte: Desenvolupament d’una aplicació per rastrejar la petjada de carboni i mediambiental (energia, residus, aigua) de turistes i guiar-los cap a eleccions més sostenibles.
- Explorins PMW S.L. – Projecte: Integració de joves en risc d’exclusió social en la creació d’ofertes turístiques digitals a nivell de barri.
- Associació ETHNIC – Projecte: Crear una xarxa de turisme sostenible a Barcelona i desenvolupar experiències entre els membres i actors locals de l’economia social i solidària.
- Wineries Experiences and Events S.L. – Projecte: Desenvolupament de productes turístics i experiències immersives d’enoturisme organitzades de manera sostenible amb grups petits i productors locals.
- ID Tech & Com S.L – Projecte: Adaptació de “Identify App” – una aplicació que guia turistes i locals a llocs i experiències culturals – a criteris de sostenibilitat.
- Cloud5 BCN Gestión y Servicios S.L. – Projecte: Implementació de criteris i serveis sostenibles a la gestió d’apartaments turístics en col·laboració amb operadors locals i augmentant la consciència de turistes.
- DenaTravel Viajes AMM S.L – Projecte: Desenvolupament de viatges virtuals sostenibles basats en el joc i l’aprenentatge per a grups escolars.
- InOUT Hostel – Projecte: Desenvolupament d’un sistema d’ús d’aigües pluvials per al reg d’espais exteriors i la millora i auditoria d’accessibilitat de les seves instal·lacions.
Més de 80 empresaris/es d’arreu cocreen idees innovadores basades en la sostenibilitat
De fet, fruit del projecte europeu Tourban fins a 87 empreses internacionals es van reunir el passat 31 de març i 1 d’abril a La Llotja de Mar de Barcelona per compartir visions de negoci i experiències. En una sessió grupal es va fer ús de la metodologia del Design Thinking com a procés de fer servir la creativitat col·lectiva per produir idees innovadores centrades en la necessitat del client i aplicar-la per idear solucions per a fer front als desafiaments reals presentats per les empreses participants.
Així mateix, després d’aquesta trobada presencial, les empreses ara tenen la possibilitat de participar en un segon esdeveniment internacional. L’Investor Pitch que s’organitzarà els dies 27 i 28 de Juny a Copenhaguen, i el qual estarà destinat a què els participants puguin aconseguir finançament addicional pels seus projectes innovadors.
Sobre el projecte Tourban
El projecte Tourban es va iniciar el mes de setembre del 2020 i té una durada de 30 mesos. Està dotat amb 1,33 milions d’euros, dels quals un 75% està finançat pel programa Europeu per la Competitivitat de les Empreses i Pimes (COSME). La iniciativa té com a objectiu donar suport a les pimes dels sectors hotels i allotjaments turístics, agències de viatges, operadors turístics i altres serveis de reserves, perquè puguin adoptar models de negoci més sostenibles.
Per aquest motiu, la corporació ha atorgat ajudes per un valor màxim de 10.000€ i ha posat en marxa un programa d’acceleració acompanyament específic a les petites i mitjanes empreses que presentin projectes vinculats amb la transformació sostenible.
La Cambra de Comerç de Barcelona lidera el consorci internacional d’aquest projecte, compost per 8 entitats de set ciutats europees: l’Institut de Recerca en Turisme a Europa del Nord -NIT (Alemanya); la Cambra de Comerç i Indústria d’Estònia (Estònia); la Universitat de Ciències Aplicades de Breda (Països Baixos); l’Agència de Desenvolupament de la Ciutat de Dubrovnik (Croàcia); Creative Business Network (Dinamarca), l’Associació Hongaresa d’Empresaris d’Hostaleria -VIMOSZ (Hongria) i B.LINK Barcelona Strategic Projects S.L.(Espanya).