Giggin’ Policy, el nou projecte europeu de la Cambra que té per objectiu enfortir als joves davant l’auge de la gig economy

La gig economy, o també coneguda com economia de bolos, es defineix com una economia on la temporalitat del mercat de treball hi és molt present.

Giggin’ Policy és un nou projecte europeu basat en la idea de què els joves són el principal recurs de l’economia de demà, i per tant, són ells qui han de liderar el disseny de les futures estratègies i polítiques del país. Entre els objectius que es fixa el programa hi ha el de reflexionar i redefinir el paper que té la gig economy, o coneguda també com economia de bolos, entre la població jove. El projecte que posa en marxa la Cambra de Barcelona, i des d’on s’oferiran tallers de conscienciació i taules d’experts per abordar les praxis actuals, compta amb el lideratge de la Friesland College i la participació d’una desena de socis europeus de 5 països.

La gig economy, que és un dels pilars en el que se sustenta el projecte, es defineix com petits encàrrecs d’empreses a treballadors independents durant períodes curts on la temporalitat del mercat de treball és una condició predominant. La flexibilitat i la possibilitat de potenciar al màxim les capacitats creatives de les persones, d’una banda; i la temporalitat, la incertesa i la precarietat laboral, d’altra banda, representen les dues cares de la moneda de la gig economy. Sorprenentment, la societat té un coneixement escàs sobre aquesta realitat que es contraposa amb la necessitat creixent de gestionar aquest canvi en les relacions laborals, especialment pel que fa a la protecció i l’educació dels joves.

Per tal de fer front a aquesta situació, la Cambra ha apostat per posar en marxa aquest projecte que pretén posar el focus en l’efecte que la gig economy té en els joves. És per això que per tal d’enfortir la seva posició es fomentaran entorns on els joves puguin participar en les estratègies econòmiques i laborals de les regions involucrades; construir ponts entre els joves i les administracions per poder establir un canal de col·laboració estret; donar suport a directius de centres educatius per afrontar, juntament amb els joves, aquesta situació; i dotar als joves, especialment els més vulnerables, d’eines per defensar-se de l’explotació laboral que pot arribar a provocar la gig economy.

Durant els 3 anys que dura el projecte, es realitzaran activitats per generar consciència de la importància de legislar sobre aquest tipus d’economia, s’organitzaran tallers amb diferents actors implicats i s’involucrarà a joves per a què expressin la seva opinió. També es formarà una taula d’experts internacionals per tractar el tema a escala europea i s’organitzaran jornades de treball amb l’objectiu de definir una estratègia per tractar i gestionar l’impacte de la gig economy en l’economia catalana i europea.

El Giggin Policy està dotat amb 612.458€ i compta amb un cofinançament del 80% pel programa de la Comissió Europea Erasmus+. A més de la Cambra de Barcelona, entre els membres del consorci s’hi troben: Friesland College (NL), Learning Hub Friesland (NL), Friese Poort (NL), Municipality of Leeuwarden (NL), Meath County Council (IE), Dundalk Technical University (IE), Newry and Mourne Co-operative & Enterprise Agency (UK), KSMPC College (LT) i EDUCEM II (ES).

  • Descarregar

    20210312_NP_Projecte europeu_gigging policy (1)