La nostra història
Orígens a l’Edat Mitjana
Les corporacions de comerciants, industrials i naviliers que han existit a Catalunya des de fa segles representen una llarga tradició que persisteix en l’actualitat a través de les seves principals hereves: les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació.
En el cas de la Cambra de Barcelona, els seus orígens es remunten a les entitats que durant l’Edat Mitjana, període en què Catalunya va esdevenir potència comercial al Mediterrani, van bastir La Llotja de Mar, el Consolat de Mar i la Junta Particular de Comerç.
L’escut de la Cambra s’inspira en el del Consolat de Mar, una de les seves institucions precursores.
Totes aquestes institucions han deixat una empremta històrica en el desenvolupament econòmic de Catalunya, una missió que les Cambres continuen avui des de dues vessants: la representació del conjunt de les activitats econòmiques i la col·laboració amb les administracions públiques.
Més de 135 contribuint al progrés econòmic
La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona es va crear l’any 1886 coincidint amb un període on afloraven les grans transformacions urbanístiques i culturals que situarien Barcelona de nou al pla internacional, des del Pla Cerdà al Modernisme català.
Hereva del Consolat de Mar i la Junta de Comerç, la Cambra va néixer amb la missió de defensar l’interès general de l’economia i aconseguir el bé comú del comerç, la indústria i la navegació del país. Manuel Girona i Agrafel, reputat polític i empresari català, va ser-ne el primer president.
Manuel Girona, primer president de la Cambra de Barcelona.
Els inicis de la Cambra de Barcelona no van ser fàcils. Fins al 1911 la corporació va viure una etapa marcada per la poca representativitat i la manca de recursos econòmics. L’any 1912 la institució es va dividir en dues: la Cambra d’Indústria i la Cambra de Comerç i Navegació.
Aquesta divisió va perdurar durant dècades i va ser testimoni d’esdeveniments que van marcar sacsejar el país com la dictadura de Primo de Rivera, la II República, la Guerra Civil i el franquisme. El 1967 les dues Cambres es van reunificar novament.
Actualment, la Cambra és una corporació de dret públic regulada per la llei 14/2002, de les cambres oficials de comerç, indústria i navegació de Catalunya i del Consell General de les Cambres, la qual dota a les Cambres d’una normativa adaptada al territori i potencia els aspectes on han de col·laborar aprofundint el paper representatiu dels interessos generals del comerç, la indústria i la navegació i de col·laboració amb l’Administració, i en la gestió eficaç al servei de les empreses de Catalunya.
La Llotja de Mar, seu corporativa
La Llotja de Mar es va construir el segle XIV com a espai de reunió per als mercaders que arribaven a Barcelona, que es posicionava com una de les ciutats capdavanteres en el comerç per la Mediterrània. Inicialment construïda seguint l’estil gòtic, La Llotja es va anar ampliant durant els anys posteriors a mesura que augmentaven les necessitats dels comerciants.
El segle XVIII, després d’un període de decadència, La Llotja es va reformar seguint l’estil neoclàssic, tot i que en alguns punts com el Saló de Contractacions, la sala més gran, emblemàtica i antiga de La Llotja, encara es conserven elements originals del gòtic medieval.
Saló de Contractacions de La Llotja de Mar.
Durant segles, La Llotja ha estat testimoni privilegiat del desenvolupament del comerç, l’art i l’arquitectura de Catalunya. Durant l’època medieval i moderna, va ser la seu del Consolat de Mar, en la segona meitat del segle XVIII i primera del XIX va albergar la Reial Junta Particular de Comerç de Barcelona, i des del 1886 acull la Cambra de Comerç de Barcelona.
La Llotja també ha estat la seu d’institucions com la Borsa de Barcelona, així com de diferents escoles de formació i art, entre elles l’Acadèmia de Belles Arts de Barcelona. A les seves aules van estudiar artistes reconeguts internacionalment com Antoni Gaudí i Pablo Picasso.
Descobreix la història i la riquesa patrimonial de La Llotja de Mar.
Fons documental
La Cambra de Barcelona compta amb un fons documental catalogat i classificat al Catàleg de la UPF i al CCUC format per més de 1.300 fullets. Un patrimoni documental de gran valor per als investigadors i estudiosos de l’economia espanyola de finals del segle XIX i principis del XX.
La documentació aborda fonamentalment temes econòmics i empresarials i integra documents sobre els aspectes més variats de l’economia espanyola i internacional. En molts casos es tracta de publicacions difícils de localitzar en altres fons documentals.
El fons de la Cambra de Comerç és consultable a la Memòria Digital de Catalunya