El Hub Industrial de Mobilitat Sostenible posa en marxa una segona crida per captar projectes industrials

Experts i empreses del sector han analitzat les tendències i reptes de la indústria de la mobilitat sostenible aquest matí a la Llotja de Mar durant la jornada anual del HubIMS

El Hub Industrial de Mobilitat Sostenible (HubIMS), iniciativa liderada per la Cambra de Barcelona amb l’objectiu d’impulsar i acompanyar projectes empresarials industrials vinculats a la mobilitat sostenible i la innovació a Catalunya, ha posat en marxa una segona crida per captar projectes provinents d’empreses, autònoms/es i startups d’arreu del territori. 

Des d’aquest projecte, que aglutina ja 34 socis de diferents sectors de l’economia (empreses, clústers d’automoció, entitats financeres, universitats, entre d’altres), es busca teixir les bases d’una nova indústria catalana orientada a la mobilitat sostenible, que estigui adaptada a l’entorn del segle XXI, que sigui competitiva i que tingui una forta vocació exportadora i d’internacionalització. 

Empreses, startups, associacions i fundacions podran adreçar les seves propostes a través de la web del HubIMS, on hauran d’explicar el seu projecte i la seva viabilitat, fins al 30 de setembre. Un cop acabat aquest termini un comitè tècnic format per les empreses i institucions que formen el Hub analitzarà i seleccionarà les propostes que millor s’adaptin amb la filosofia de la iniciativa.  

Per a la selecció dels projectes, es valorarà la tant la seva viabilitat econòmica com la seva maduresa, la vocació internacional, el nombre de socis que presenten la proposta, les sinèrgies amb la indústria actual de mobilitat, la capacitat d’innovació, la sostenibilitat i alineament amb els ODS, i el nombre d’ocupació directe i indirecte que generaria la iniciativa. 

El Hub Industrial de Mobilitat Sostenible és un projecte obert a l’empresariat amb l’objectiu que Catalunya recuperi la iniciativa industrial que sempre ha tingut i potenciar (amb la indústria actualment existent) les bases d’un nou model basat en les premisses de la sostenibilitat i la innovació, dos dels eixos que formen el pla estratègic Catalunya 2030/40 de les Cambres catalanes. 

Durant la primera crida, engegada l’any passat, el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible va captar un total de 27 projectes provinents de 56 empreses, els quals cobrien diferents segments de la mobilitat sostenible. D’aquests, es van seleccionar finalment 4 iniciatives que es trobaven millor posicionades en termes de viabilitat econòmica, innovació, impacte en el territori, generació d’ocupació i projecció internacional, així com 4 iniciatives més que seran igualment recolzades pel HubIMS. 

 

El present i el futur de la mobilitat sostenible, a debat 

A més de ser un catalitzador de projectes industrials, el Hub Industrial de Mobilitat Sostenible vol ser també un punt de trobada per reflexionar entre tots els beneficis i reptes d’una indústria en plena transformació. És per aquest motiu que el HubIMS convoca també anualment una jornada per analitzar i debatre les noves tendències en l’àmbit de la mobilitat sostenible i la seva indústria. 

Aquest dimecres La Llotja de Mar ha acollit la segona edició de la jornada anual del HubIMS, “Present i futur de la indústria de la mobilitat sostenible a Catalunya”, on experts i empreses del sector han compartit coneixements sobre tendències industrials i urbanes, la incidència del transport intermodal i l’impacte de la mobilitat sostenible en el món de la competició automobilística. 

La presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, ha inaugurat la jornada reivindicant la sostenibilitat i la innovació com a dos passos necessaris per assolir el nou model econòmic definit al pla estratègic Catalunya 2030/40 de les Cambres, i que al mateix temps, revolucionaran la indústria de la mobilitat. En aquest sentit, ha destacat que cal fer un pas endavant per recuperar la iniciativa industrial a Catalunya i treballar per un model de mobilitat sostenible, compartit, respectuós amb l’entorn, menys intensiu en carboni i que sigui compatible amb una aposta industrial a llarg termini. 

L’acte d’obertura també ha comptat amb la directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, que ha senyalat la problemàtica de la qualitat de l’aire al centre de les ciutats i com a través de la mobilitat es pot lluitar contra amenaces com el canvi climàtic. Rius també ha destacat que la indústria de la mobilitat està canviant i “hem d’estar amatents per crear les condicions perquè aquest canvi es pugui dur a terme i no perdre oportunitats a Catalunya”. 

El president del Club Automoció i Mobilitat ESADE, Joan Miquel Malagelada, i l’investigador en Innovació Urbana a la Universitat de Harvard, Ramon Gras, han pronunciat dues conferències on han abordat temes com la penetració del cotxe elèctric al mercat, l’estratègia elèctrica dels fabricants i la incidència de les TIC, així com els problemes d’eficiència de les xarxes de mobilitat urbana i transport públic i les oportunitats de Catalunya per capitalitzar la innovació en l’àmbit de la indústria del transport. 

Durant la jornada del HubIMS també s’han encetat dues taules rodones amb representants d’empreses i entitats com Ayats, Vadecity, Citybike, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Lupa Motors, QEV Technologies, BOLD Technologies i el Circuït de Barcelona Catalunya. En aquests debats, els participants han discutit les possibilitats d’implementar nous models de mobilitat a les ciutats i com l’ecosistema de les curses d’alta competició catalitza la innovació i la indústria de la mobilitat sostenible.