El bon ritme de vacunació i la desescalada en les restriccions encarrilen Catalunya cap a la recuperació

Augmenten les exportacions un 18,2% al març respecte al nivell precrisi, més d’un terç de les quals corresponents al sector químic, els béns d’equip i l’automoció.  

L’economia catalana va tancar el passat mes d’abril amb els millors resultats recollits pel Baròmetre de la Cambra de Barcelona des de la publicació del primer informe al setembre. Tots els indicadors han millorat o han mantingut una tendència positiva, fet que pot atribuir-se al bon ritme actual de vacunació i l’aixecament de restriccions coincidint amb la Setmana Santa.   

Aquesta conjuntura s’ha fet notar en primer lloc al mercat laboral, on l’ocupació ha continuat la recuperació iniciada al març amb un augment de més de 55.000 assalariats i la xifra de treballadors en ERTO més baixa des de l’octubre, tot i que encara se situa en unes 136.500 persones. La desescalada en les restriccions també ha provocat un repunt en el consum i la mobilitat a comerços i espais d’oci. 

Una altra xifra positiva que deixa l’abril és el ritme progressiu de creació d’empreses a Catalunya fins fregar els 240.000 comptes de cotització, això sí, encara un 8,5% inferior si ho comparem amb el mateix mes de 2019. Pel que fa al turisme, la fi de l’estat d’alarma el 9 de maig i la millora de les perspectives a curt termini han estimulat les reserves hoteleres, tant domèstiques com internacionals. 

El Baròmetre de maig recull també algunes xifres corresponents al març, entre les quals destaca el creixement del 18,2% de les exportacions respecte al nivell anterior a la crisi (març 2019), la recuperació del creixement eel consum de ciment i la desacceleració de les caigudes interanuals de matriculacions de vehicles industrials. En contraposició, la indústria i el consum energètic van tancar en negatiu.

Economia espanyola en l’entorn internacional
  Per primer cop des del juny del 2020, a l’abril les expectatives de recuperació són millors per a l’economia espanyola que per al conjunt de la zona euro.  

Això es deu a una significativa millora de les perspectives al sector serveis, que entra amb força en terreny expansiu per primer cop des del juliol de l’any passat. 

Ocupació
  Abril tanca amb una evolució positiva del mercat laboral gràcies a la reobertura per Setmana Santa i l’avanç de la campanya de vacunació. El nombre d’assalariats (sense ERTOs) augmenta en més de 55.000 persones respecte al març. 

La caiguda respecte a la situació prepandèmia (abril 2019) es continua moderant, fins al 5,8%. 

ERTO i prestacions d’autònoms
  La millora que s’observa al mercat de treball s’explica tant per un augment dels assalariats com per una reducció de les persones en ERTO: 21.314 persones menys a l’abril fins a les poc més de 136.500, la xifra més baixa des de l’octubre. 

Entre els autònoms, el nombre de sol·licituds de prestació presentades es manté força estable. 

Nombre d’empreses
  El nombre d’empreses es recupera progressivament. A l’abril s’han registrat 1.400 comptes més respecte al març, fins a quasi els 240 mil.  

Tanmateix, s’estabilitza la recuperació respecte al nivell prepandèmia (abril 2019) amb una caiguda interanual del 8,5% a Catalunya. 

Transport i mobilitat
  La recuperació de la mobilitat diària de viatgers a l’AMB s’interromp a l’abril per la Setmana Santa: s’accentua la caiguda del trànsit d’accessos diaris i s’estabilitza l’evolució de la mobilitat en transport públic un 40% per sota del nivell d’abril del 2019. 

Tanmateix, a finals d’abril i principis de maig s’observa un augment de la mobilitat de persones a botigues i oci gràcies a la desescalada en les restriccions. 

Consum d’energia i aigua
  L’evolució del consum energètic ha estat negatiu en general al març respecte al volum prepandèmia. La caiguda mitjana ha estat del 4,2% respecte al març de 2019.  

Per contra, a finals d’abril repunta el consum d’aigua fins a registrar una taxa positiva respecte als nivells previs a la crisi. Això s’explica pel repunt de l’activitat a restaurants, hotels, gimnasos, etc. 

Consum en terminals de punt de venda (TPV)
  Repunt del consum entre finals d’abril i principis de maig en oci i restauració, turisme (allotjaments, botigues de records…) i béns de primera necessitat. Pel que resta del mes, les perspectives són positives després de la fi de l’estat d’alarma i l’augment de vacunats. 

La millora en el consum d’equipament personal i de la llar impulsen la recuperació de les vendes en el comerç minorista al març. 

Inversió
  El consum de ciment recupera el creixement al març respecte al mateix mes del 2019, amb una variació del 3,8% a Catalunya després d’un inici d’any en negatiu. 

La matriculació de vehicles industrials mostra una tendència a la recuperació els mesos de febrer i març amb una desacceleració de les caigudes interanuals. 

Indústria i exportació
  Les exportacions continuen creixent amb força el mes de març: un 18,2% a Catalunya respecte al nivell precrisi (març 2019). Més d’un terç de les vendes corresponen a productes químics, seguits dels béns d’equip i el sector de l’automòbil. 

La producció industrial cau un 6,9% al març respecte al nivell prepandèmia, atès que el mes de març de 2019 va ser excepcionalment positiu. 

Turisme
  A l’espera que avanci la vacunació i la mobilitat internacional de forma segura, el moviment de persones a l’aeroport continua estancat un 90% per sota del nivells anteriors a la pandèmia. 

Tanmateix, la fi de l’estat d’alarma i les millors perspectives a curt termini han fet repuntar el volum de reserves hoteleres domèstiques i internacionals a Catalunya. 


Què és el Baròmetre Cambra?
 

El Baròmetre Cambra és una nova eina que la corporació ha posat en marxa per fer un seguiment mensual de l’evolució de l’economia catalana amb l’objectiu de conèixer amb detall com s’està recuperant l’economia de l’impacte de la Covid-19. A través de deu indicadors s’extreu una fotografia de quina és la situació real de l’economia per proposar actuacions que puguin pal·liar els efectes de la crisi.