CaixaBank Dualiza i la Cambra de Comerç de Barcelona han reunit més de 50 empreses del territori per acostar-los la formació professional com a eina de captació de talent i millora de la competitivitat per als propers anys.
La jornada ha comptat amb les intervencions d’Andrés Núñez per part de la Cambra de Comerç de Barcelona i José Manuel García Trany per part de CaixaBank, abans de l’anàlisi que ha ofert l’Observatori de l’FP a càrrec de l’investigador Antonio Mondaca basat en les dades obtingudes de l’Observatori de l’FP.
Núñez, director de Formació i Qualificació de la Cambra de Barcelona, ha assenyalat el compromís de la institució en treballar, perquè les pimes se sumin i vegin la formació professional com una oportunitat i eina de creixement. “El caràcter especialitzat i tècnic que té l’FP no ho té pràcticament cap altra via formativa i és sens dubte la millor opció per a les persones que busquen una ràpida reorientació amb coneixements pràctics”, ha afirmat.
Per la seva banda, Mondaca ha començat la seva intervenció analitzant els tres reptes principals que afrontarà l’economia i que marcaran tot el sistema productiu, començant per la digitalització de tots els sectors, la incorporació de processos de sostenibilitat al sistema productiu, i el repte demogràfic.
De fet, aquest darrer serà clau a l’hora de facilitar talent a les plantilles. Segons ha explicat Mondaca, actualment un de cada tres treballadors té 52 anys o més, de manera que en poc més d’una dècada el nombre de treballadors es reduirà substancialment.
El nombre d’entrades al mercat laboral no compensarà el de sortides, i per això l’única solució passaria per incorporar més estrangers a la societat i a l’economia.
Tant els qui s’integrin com els qui ja estiguin en aquest mercat laboral hauran d’adaptar les seves competències als processos de digitalització i sostenibilitat esmentats anteriorment.
En tot això serà clau la formació professional
L’FP emergeix com l’única modalitat formativa amb prou capacitat per formar nous treballadors i treballadores i adaptar les competències dels actuals, dotant-los de totes les eines necessàries per respondre als reptes de les empreses.
El component local té una importància especial en facilitar cicles formatius relacionats amb el que necessiten les empreses del territori, permetent que aquestes es nodreixin amb personal de la zona, i dotant d’un projecte de vida els qui poden educar-se i treballar a la seva terra.
A més, la nova llei d’FP permetrà i exigirà a les empreses un compromís més gran en la part formativa en fer-les partícips d’aquesta formació dels estudiants mitjançant la dualització de tots els cicles formatius.
Mondaca ha explicat com un dels reptes que afrontarem com a societat és millorar la qualificació de molts dels treballadors que s’exerceixen en diferents professions sense una formació professionalitzant.
Això juntament amb una entrada més gran de l’FP al mercat facilitarà una major competitivitat, com demostra el fet que les comunitats autònomes més industrialitzades, com el País Basc, Catalunya o Navarra siguin les que major percentatge de tècnics d’FP registren.
De fet, segons les xifres mostrades a la seva exposició, l’FP suposa un important avantatge en taxa d’ocupació davant de la baixa qualificació, i els graus superiors gaudeixen de les mateixes taxes d’ocupabilitat que la formació universitària.
Tots aquests indicadors seran claus a l’hora de formar personal per respondre als catorze milions d’oportunitats d’ocupació que es generaran fins al 2035, de les quals gairebé quatre milions seran per a tècnics d’FP.
Només a Catalunya, hi haurà 2.500.000 oportunitats, la major part en sectors com ara el comerç i la reparació de vehicles o la indústria manufacturera.
De fet, de totes aquestes oportunitats de feina, gairebé un terç seran per a tècnics d’FP.