El Consell de Cambres de Comerç, els Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, el CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), el Festival Cruïlla, l’Associació de Sales de Concert de Catalunya i la Federació de Fires de Catalunya, amb el suport d’una trentena d’entitats i institucions més, han presentat aquest migdia, a l’auditori de la Cambra de Comerç de Barcelona, la iniciativa col·laborativa #Obrir, un model de certificats digitals vehiculats mitjançant tecnologia blockchain, que s’ha elaborat amb l’objectiu de flexibilitzar les mesures de seguretat imposades per la situació sanitària actual.
Durant els darrers mesos, diversos col·lectius i entitats han dut a terme estudis clínics i proves pilot en paral·lel, que han demostrat la bondat mèdica dels espais controlats. La tasca principal d’#Obrir ha estat agrupar tots aquests projectes en una sola iniciativa i, a partir d’ells, crear un model que permeti la reobertura mitjançant espais d’MBCC (Molt Baixa Capacitat de Contagi). Tal com ha dit el Jordi Herreruela, president del Festival Cruïlla, “Catalunya ha estat pionera al món generant espais controlats. Per eliminar la distància de seguretat, ens cal estar segurs que la gent que ens envolta no pot transmetre el virus. Això només és possible amb una eina com la que estem presentant avui.”
Quirze Salomó, president executiu del CBCat, i un dels portaveus de la plataforma #Obrir, ha declarat que: “Volem posar a disposició del Govern una eina que hem comprovat que és útil, eficaç i sostenible. Malgrat que, sortosament, el context actual sembla favorable, estem convençuts que disposar d’aquesta plataforma és una garantia per a l’activitat econòmica de Catalunya, en cas que es produeixi qualsevol situació excepcional”.
La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca i Aparici, ha volgut emfatitzar que encara no és moment d’abaixar la guàrdia: “Aquesta pandèmia no s’ha acabat, cada dia ens trobem amb sorpreses. Afortunadament, ara la sorpresa és positiva, pel bon ritme de vacunacions, però hi ha indicadors que tornen a pujar, i estem lluny de poder-nos relaxar, i dir que això ha acabat. Segueix sent molt necessari comptar amb una eina com #Obrir, que permeti crear espais MBCC”.
A l’acte també han participat el Sr. John Denton, secretari general de la Cambra de Comerç Internacional, que ha destacat la importància d’aquesta iniciativa a escala global; la Dra. Rosa Néria Aleixandre, presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, el Dr. Rafel Ramos, cap de la unitat de recerca d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut a Girona, el Sr. Lluís Torrents, president de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, i la Sra. Coralí Cunyat, presidenta de la Federació de Fires de Catalunya.
El model #Obrir
El funcionament d’#Obrir està basat en un model de certificats digitals que permetran acreditar que una persona és MBCC i que, per tant, pot accedir als espais controlats. La tecnologia blockchain, que vehicula el funcionament d’aquests certificats, permet, alhora, que es conservi la total privacitat i intimitat de les dades introduïdes pels usuaris. Qualsevol persona podrà acreditar que és MBCC de tres maneres: si té la vacuna, si ha passat la malaltia i té anticossos, o si es fa un test d’antígens.
Els agents encarregats d’emetre aquests certificats seran les farmàcies, que gràcies a la capil·laritat de la seva xarxa, repartida arreu del territori, permetrà que qualsevol entitat organitzadora pugui fer un esdeveniment MBCC, sense haver de muntar la seva prìpia inf raestructura.
Un altre dels punts forts de la tecnologia Obrir és la seva interoperabilitat, que fa possible que diverses aplicacions funcionin amb els mateixos certificats. Així, totes les aplicacions de la iniciativa #Obrir, com l’AOKpass, fet servir durant la prova Obrir Girona, l’aplicació del festival Cruïlla, o Libertypass, podran compartir el mateix sistema de creació i validació de certificats. D’aquesta manera, diferents esdeveniments funcionaran amb un únic model per crear espais MBCC.
Entitats adherides
Entre les entitats adherides es troben els Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, el Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Festival Cruïlla, el CBCat, l’Associació Catalana de Municipis, el Palau Sant Jordi (B:SM, S.A.), la iniciativa Back to Events, la Fira de Girona, la Fira de Barcelona, la Federació Catalana de Fires, el COPTUR (Col·legi Oficial de Professionals del Turisme), l’ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), la iniciativa Liberty Pass, el FECASARM (Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals), el FECALON (Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn), el Gremi Discoteques de Barcelona i Província, l’ACM (Acadèmia Catalana de la Música), L’Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics Catalans (APECAT), l’Electrosona Girona, el grup Ítaca, el Mas Sorrer, la sala Razzmatazz, la sala Stroika, el Festival Tempo de Girona, el Promo arts Music, la Casa de la Música de Manresa i el Mercat de Música Viva de Vic i les companyies i entitats tecnològiques i2Cat, Enchainté, Centre Tecnio Easy i l’aplicació Liberty Pass.
Presentació de resultats d’Obrir Girona
La presentació, a més de fer pública la iniciativa #Obrir, també ha donat els primers resultats de l’assaig clínic Obrir Girona, que es va dur a terme a la ciutat entre el 23 d’abril i el 22 de maig. Segons el Dr. Ramos, investigador principal d’aquesta prova, ha confirmat que “la incidència de la mostra de gent que va participar als esdeveniments MBCC d’Obrir Girona és lleugerament inferior al grup que no ho va fer. Això demostra que es poden celebrar esdeveniments MBCC sense incrementar el risc de contagiar-se de la Covid”.