Ja està oberta la convocatòria dels Premis DonaTIC. Uns guardons que tenen com a objectiu reconèixer i visibilitzar el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies i, al mateix temps, oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM) en el futur.
La iniciativa que arriba la seva vuitena edició és una aposta del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, a través de la Direcció General de Societat Digital, i la qual compta amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Institut Català de les Dones, i l’Associació Tertúlia Digital
Els Premis DonaTIC formen part de les iniciatives destacades del Pla DonaTIC del Govern, que va néixer amb el propòsit de trencar el sostre de vidre existent en el sector tecnològic pel que fa a la presència de les dones, i també per fomentar la construcció d’una societat digital amb criteris d’igualtat.
Actualment, ja s’ha obert el període de presentació de candidatures, que tancarà el dia 23 de maig. Les candidatures poden ser proposades per la mateixa candidata o bé per qualsevol altra persona o institució, dins les vuit categories i dues subcategories amb les quals s’estructura el certamen.
El lliurament dels guardons dels Premis DonaTIC se celebrarà l’11 d’octubre, coincidint amb el Dia d’Ada Lovelace, qui va ser la primera programadora de la història. Per conèixer més informació sobre les bases i la inscripció als Premis DonaTIC 2022, podeu consultar el següent enllaç.
8 guardons per reconèixer el paper de les dones al sector STEM
Els Premis DonaTIC són un reconeixement honorífic que ofereixen a les guanyadores gaudir de visibilitat i participació en actes públics, així com també de formació. Aquestes són les 8 categories premiades:
- Emprenedora: dona fundadora o cofundadora d’una empresa en actiu del sector TIC o que ha dut a terme innovacions en l’empresa familiar com a intraemprenedora.
- Empresària: dona que ha consolidat una empresa de l’àmbit de les TIC.
- Professional: dona que treballa en l’àmbit de les TIC (per a una empresa, organització o pel seu compte) i que té una titulació universitària TIC.
- Acadèmica/Investigadora: dona que es dedica a la formació i/o recerca en l’àmbit de les TIC i que està en possessió d’una titulació universitària TIC.
- Divulgadora: dona que treballa en l’àmbit de la comunicació o que ha dut a terme activitats de divulgació vinculades a les TIC.
- Revelació: dona amb una trajectòria curta molt rellevant i un paper significatiu i destacable en l’àmbit de les TIC.
- Estudiant TIC (Universitària i FP): estudiants de qualsevol titulació universitària o cicle formatiu d’FP de l’àmbit TIC que hagin desenvolupat un projecte i/o iniciativa destacable en aquest àmbit.
- Iniciatives referents (Empresarial i Entitat, centre formatiu/institució): empresa, executiu/-iva en cap, equip, entitat i/o centre formatiu/institució que hagi desenvolupat una iniciativa pròpia que posi en valor el paper de la dona en l’àmbit de les TIC amb la voluntat de combatre l’escletxa de gènere.
D’altra banda, una de les novetats d’enguany és la incorporació com a col·laboradores d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a l’àmbit TIC des de diferents vessants (empresarial, acadèmica, institucional…): Netmentora Catalunya, Hewlett Packard (HP), Universitat Oberta de Catalunya, Agència de Ciberseguretat de Catalunya i Estratègia NewSpace de Catalunya.