Romay, l’Ajuntament de Mataró, la Cambra de Comerç de Barcelona al Maresme i 65YMÁS participen en una jornada orientada a la generació Silver

La meitat de les persones que participen en els Programes d’Inserció de Qualificació i Ocupació de la Cambra aconsegueixen col·locar-se en el mercat laboral.

Mataró, 12 de desembre de 2024.L’Ajuntament de Mataró, la Cambra de Comerç de Barcelona i 65YMÁS han organitzat avui dijous, 12 de desembre, a l’espai Espai Mataró Connecta la jornada Silver Talent, una iniciativa impulsada per la Cámara de Comercio de España que s’emmarca dins del Programa Talent 45+.

L’acte ha comptat amb la presència de Fernando Romay, jugador de bàsquet, que ha participat a la taula de debat, moderada per Beatriz Torija, periodista de 65YMÁS, al costat de Maria Sanpablo, exparticipant del programa 45+, Julia Solà i Sílvia Requena, exparticipants dels programes 30+ del SOC i Xarxa per a l’ocupació de la Diputació de Barcelona, tots dos programes gestionats pel Servei d’Ocupació de Mataró (SOM) de l’Ajuntament de Mataró.    
La jornada també ha comptat amb les intervencions d’en Sergi Morales,segon tinent d’alcaldia i regidor de Ciutat pròspera, generació de riquesa i treball digne; Promoció econòmica i Planificació territorial (llicències); i en David Anton, president de la Cambra de Comerç de Barcelona al Maresme.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, Sergi Morales, ha destacat la importància d’acompanyar les persones de més de 45 anys que es troben en situació de desocupació: “Aquestes iniciatives aporten eines i ajuda reals a les persones que es troben en situació de desocupació i podem aprendre de l’altre”.

Morales ha recalcat també la importància que tant el sector públic com el privat col·laborin perquè aquest col·lectiu es pugui reinserir en el mercat laboral: “La motivació i la formació són dos elements claus perquè els majors de 45 anys puguin tornar a treballar”, ha afirmat.

Per part seva, David Anton ha destacat que la meitat de les persones que participen en els Programes d’Inserció de Qualificació i Ocupació de la Cambra aconsegueixen col·locar-se en el mercat laboral.

El representant de la Cambra al territori ha puntualitzat que, en els darrers dos anys, més de 1.200 persones de la comarca del Maresme s’han beneficiat d’aquests programes. Concretament, 567 persones han participat en 35 cursos durant el 2023, i 619 en 34 cursos durant el 2024. A més, ha afegit que la línia del programa dirigida a majors de 45 anys ha comptabilitzat la participació de 332 persones durant aquest mateix període.

Habilitats socials, a debat  

Durant el debat s’han posat en valor els avantatges de les organitzacions intergeneracionals, en les quals els seus membres es nodreixen de coneixement entre ells i es adquireixen habilitats socials essencials com són l’esforç, el treball en equip, l’adaptabilitat i la creativitat. En aquest sentit, Fernando Romay ha destacat que “la comunicació és clau per fer una bona feina en equip”: “Calen 3 coses per unir i fer fort un equip: tenir el valor de preguntar, posar en pràctica el que et diuen i agrair”, ha explicat.

Per la seva part Maria Sanpablo ha destacat que el programa de la Cambra l’està ajudant a reinventar-se professionalment, “ja que he passat de tenir un petit negoci de moda a formar-me en la meva nova vocació, que combina la part més creativa amb l’ajuda a les persones, especialment les més grans”.

Juli Solà ha comentat que a través del SOM i Xarxanet de l’Ajuntament de Mararó finalment s’ha pogut reinventar per dedicar-se a fer una feina totalment diferent de l’anterior, malgrat haver passat per circumstàncies molt complicades..

Silvia Requena, que a part de la seva experiència personal també ha aportat la visió empresarial, ja que actualment treballa com a tècnica de recursos humans a The Brand Company, ha destacat que “identificar el millor de tu mateix/a i mostrar-ho amb determinació és una via perquè les empreses apostin per tu”.         

Trobades formatives ‘Silver Talent’

Aquestes trobades, impartides per professionals de la Fundació Universitat-Empresa (FUE), en col·laboració amb el diari 65YMÁS, consisteixen en una experiència formativa en què els participants aprendran a identificar i desenvolupar competències personals i professionals per reconstruir la seva marca personal, així com conèixer quines són les habilitats i els coneixements més demandats del mercat laboral actual. Estan dirigits a persones més grans de 45 anys que es trobin en situació d’atur o en recerca activa de feina.

Aquestes jornades estan emmarcades dins del Programa Talent 45+, un programa que ofereix orientació, intermediació laboral i formació per millorar les competències digitals i professionals de les persones entre 45 i 60 anys en situació d’atur o inactivitat laboral, amb l’objectiu d’afavorir-ne les jornades possibilitats de contractació o emprenedoria al mercat de treball.