La Cambra de Comerç de Barcelona i 65YMÁS han presentat aquest dimarts, 28 de març, a Barcelona la campanya sobre el talent intergeneracional “Aprendre de l’experiència”, una iniciativa impulsada per la Cámara de Comercio de España en col·laboració amb el diari líder del segment sènior del territori.
L’acte s’ha celebrat al HUB cambraDigital i ha comptat amb la presència de Fernando Romay, jugador de bàsquet, que ha participat a la taula de debat, moderada per Beatriz Torija, periodista de 65YMÁS, al costat de Josep Mas,cuiner i exparticipant del programa PICE, i Cristina Gispert Juvé, responsable Desenvolupament de Xarxes Comercials i Formació a MAPFRE DGT Catalunya i Balears.
L’esdeveniment també ha comptat amb les intervencions d’Ana Bedia, directora de 65YMÁS; Virginia Tenorio, directora de qualificació professional de la Cambra de Comerç de Barcelona; i Fabian Mohedano, president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya.
Pel que fa a la transferència de coneixement, Ana Bedia ha destacat l’exemple d’èxit d’integració intergeneracional de 65YMÁS, en el qual treballen periodistes amb edats que comprenen els 23 i els 64 anys, i que han convertit el diari en un mitjà de referència del segment sènior. “Les victòries d’avui són fruit de l’esforç dels quals ens van precedir. Hem d’agrair tot l’esforç que han desenvolupat els sènior i aprofitar-lo”, ha dit.
Per part seva, Virginia Tenorio ha incidit que el programa PICE té un índex d’inserció del 50%. “Les empreses que combinin perfils júnior i sènior tindran més capacitat per a enfrontar noves realitats”, ha explicat.
“Els perfils joves accedeixen amb més formació, però cada vegada es valoren més les habilitats socials a l’hora de contractar-los; i els sènior són una peça clau en aquest procés. Avui dia, combinar totes dues visions en les empreses és un factor de progrés”, ha afirmat.
D’altra banda, Fabian Mohedano ha destacat durant la clausura de l’esdeveniment la importància de les trobades intergeneracionals a la ciutat de Barcelona i ha posat en valor que “el programa PICE permet ajuntar a mentors amb aprenents, per aprendre de l’experiència”.
“La nova formació professional pretén això. Anem un pas més enllà, l’important és el camí de les persones, el seu itinerari formatiu. Necessitem que aquest sigui un sistema on es vagin adquirint cada vegada més competències”, ha explicat.
Habilitats socials, a debat
Durant el debat s’han posat en valor els avantatges de les organitzacions intergeneracionals, en les quals els seus membres es nodreixen de coneixement entre ells i es adquireixen habilitats socials essencials com són l’esforç, el treball en equip, l’adaptabilitat i la creativitat. En aquest sentit, Fernando Romay ha destacat que “la comunicació és clau per fer una bona feina en equip”: “Calen 3 coses per unir i fer fort un equip: tenir el valor de preguntar, posar en pràctica el que et diuen i agrair”, ha explicat.
Per la seva banda, Josep Mas, ha recordat que quan li van parlar sobre el programa PICE “em semblava una utopia, tot sonava perfecte i vaig decidir apuntar-m’hi. Quan el vaig acabar, tot el que prometien es va complir”.
Per últim, la responsable de Desenvolupament de Xarxes Comercials i Formació MAPFRE DGT Catalunya i Balears, Cristina Gispert Juvé, ha indicat que “a MAPFRE hi ha diversos projectes perquè sèniors i joves puguin projectar les seves fortaleses i transmetre-les”.
La Cambra de Comerç de Barcelona ha format a més de 14.000 participants a través del programa PICE, el 50% dels quals s’han aconseguit introduir en el mercat laboral després de finalitzar-lo. Concretament, més de 7.000 joves han aconseguit trobar feina a través del Pla de Capacitació del Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE) des de la seva posada en marxa en 2015.
Aprendre de l’Experiència
La campanya ‘Aprendre de l’Experiència’ s’organitza en el marc del Programa Integral de Qualificació i Ocupació (PICE) de la Cámara de Comercio de España amb el cofinançament del Fons Social Europeu, ha reunit sèniors de reconegut prestigi com: Fernando Romay; Fernando Ónega, president de 65ymás; Teresa Viejo, periodista, escriptora i ambaixadora de bona voluntat d’UNICEF; i Pepa Muñoz, propietària del restaurant ‘El Qüenco de Pepa’ i presidenta de la Federació d’Associacions de Cuiners i Reposteros d’Espanya (Facyre); amb joves, participants del citat Programa PICE.
En el marc d’aquesta campanya, la directora gerent de la Cambra de Comerç de Barcelona, Eva Borràs i Balcells, ha protagonitzat una conversa amb el jove Josep Mas, en un vídeo que es pot veure en el canal de Youtube de 65Ymás i a la pàgina de la Cambra, en la qual dialoguen sobre les ‘soft skills’.
La campanya “Aprendre de l’experiència” farà un tour per les principals ciutats espanyoles per transmetre la importància de fomentar i posar en valor habilitats socials essencials com l’esforç, del treball en equip, de l’adaptabilitat i de la creativitat en els entorns laborals.