El Dia de la Cambra 2023, celebrat a l’edifici El Sucre de Vic, ha aglutinat més de 260 persones del territori. La tradicional trobada cameral d’enguany ha posat el seu focus en proporcionar una mirada qualitativa de l’economia.
L’economista Joan Ramon Rovira ha ofert la conferència “Més enllà del PIB”, on ha presentat una visió econòmica de Catalunya allunyada dels paràmetres econòmics convencionals. El ponent ha centrat la seva exposició a analitzar la posició de Catalunya en relació amb el conjunt de l’Estat i de la UE-5, en termes de progrés, sostenibilitat, benestar i qualitat del creixement.
L’acte ha estat inaugurat pel president en funcions de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, Pere Antentas. En el seu discurs, ha destacat la importància del llegat que deixa el consell actual. “Primer de tot vull agrair a cadascun dels membres del Consell de que m’han acompanyat en tot moment. Sense ells, la transformació de Cambra d’Osona no hagués estat possible”, ha subratllat.
El president sortint ha detallat els principals projectes que s’han liderat des de l’ens territorial com la transformació de les delegacions en Cambres territorials, l’impuls de l’oficina tècnica de l’R3, els projectes fem FEM DEO i Referents, liderats conjuntament amb CEDO, CREACCIÓ o la UVIC, o el futur HUB Cambra d’Osona que s’allotja a les oficines de la Cambra a l’Edifici el Sucre de Vic.
Tot seguit, ha estat el torn del membre del Comitè Executiu de la Cambra i responsable de les Cambres territorials, Joan Nogués. El nou representat territorial ha defensat que seguirà “treballant per convertir les Cambres territorials en entitats properes a les empreses, representant-les a totes per igual independentment de la seva ubicació”. Nogués, en el seu primer acte públic, ha manifestat la seva admiració per Osona afirmant que “encarna a la perfecció tot allò que Catalunya ha de tenir: una indústria potent i internacionalitzada amb empreses capdavanteres que aposten dia rere dia per la innovació amb organitzacions que es replantegen els seus models de producció amb la mirada posada al futur, al medi ambient i la sostenibilitat”.
L’acte que ha estat conduït pel periodista d’El Món a RAC1, Sergi Ambudio, ha estat clausurat per la primera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella.
XVIII Premis Cambra a Osona
En el decurs de la trobada, la Cambra ha fet entrega dels XVIII Premis Cambra a Osona que enguany s’han atorgat a:
Premi a la Internacionalització: Bluereed
Bluereed, amb arrels a Manlleu, ha crescut des de 1959 com un símbol d’innovació i tradició a la indústria tèxtil. Fundada per Josep Torra, ha passat de ser un petit taller a convertir-se en un referent internacional, especialitzant-se en pintes per a teler amb artesania i tecnologia. Des del 1971, s’ha internacionalitzat amb vendes a països com Colòmbia, Estats Units i Mèxic. L’adquisició de tecnologia japonesa el 1989 va situar Bluereed a l’avantguarda, amb fàbrica al Pakistan i planificant-ne una a l’Índia. Destaca per la qualitat dels seus productes i el compromís amb el servei al client. Amb un equip fusionant artesania i tecnologia, Bluereed és un referent en mercats internacionals i ha rebut el Premi Cambra a Osona a la Internacionalització.
Premi Emprenedoria innovadora: Flock Drone Art
Flock Drone Art és una empresa líder en espectacles fundada l’any 2019, quan cinc emprenedors van unir-se per unir la seves dos passions: l’art i els drons. Amb seu al Mas Vinyoles Hub a Sant Pere de Torelló, la companyia converteix els drones en una mostra d’art combinant tecnologia i creativitat. La seva flota de més de 300 drones, dissenyats internament, realitza coreografies aèries úniques en esdeveniments meticulosament planificats. Flock Drone Art ha estat reconeguda amb el premi Cambra Osona Emprenedoria innovadora pel seu caràcter pioner i disruptiu en la creació d’exhibicions memorables.
Premi Indústria agroalimentària: PaVic
PaVic, fundada el 1956 per 14 forners vigatans, és una empresa dedicada a la fabricació de pa, brioixeria i pastisseria. Des dels seus inicis, destaca per la recerca de qualitat i especialització, utilitzant matèries de primera qualitat. El 2000 va marcar un salt en la seva projecció i qualitat, introduint l’experimentació en fermentacions de llarga durada. Amb establiments emblemàtics a la comarca, com La Crossandra, el Forn de Sant Miquel i la pastisseria El Carme, PaVic destaca pel reconeixement internacional del pastisser Lluc Crusellas, guardonat al World Chocolate Masters 2022. Amb una trajectòria d’innovació constant, PaVic rep el Premi Cambra a Osona Indústria agroalimentària pel seu llegat i èxit en la tradició flequera.
Premi Empresa industrial: Maquinària Industrial Farrés
Maquinària Industrial Farrés, fundada l’any 1994, és una empresa familiar amb tres centres de treball a Vic i un a Polònia, especialitzada en enginyeria i disseny de maquinària per a la indústria alimentària. La companyia, que brinda assessorament des de l’estudi inicial fins al manteniment de tot el cicle de vida de la maquinària, centra el seu valor afegit en investigar constantment noves tecnologies per optimitzar processos i garantir la seguretat alimentària i personal. La corporació territorial l’ha guardonat amb el Premi Cambra a Osona Empresa industrial per la seva dilatada trajectòria i excel·lència en el sector.
Premi trajectòria empresarial: Joaquim Bosch i Vergés
Destil·leries Bosch, fundada el 1892 a Sant Quirze de Besora, és una empresa centenària de licors i destil·lats. Després de superar la Guerra Civil i la reconversió del sector, liderada per Jaume Bosch i Reixach i Joaquim Bosch i Vergés, l’empresa ha mantingut la seva presència gràcies a la perseverança de diverses generacions. Joaquim Bosch i Vergés destaca com l’empresari que va adaptar el negoci als temps actuals i va expandir la ratafia per Catalunya. L’empresa és la productora de marques reconegudes com Aromes de Rupit i Licor de Núria. Consolidada a Catalunya, Destil·leries Bosch mira cap al futur amb optimisme, guanyant el Premi Cambra a Osona per la trajectòria empresarial de Joaquim Bosch i Vergés.