Una mala connexió aèria fa perdre oportunitats d’inversions internacionals. Aquest és el principal motiu pel qual la Cambra de Barcelona i 150 altres entitats del món econòmic van exigir que es facilités l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona i la seva consolidació com a hub internacional, durant l’acte celebrat a ESADE aquest dimecres. Segons la presidenta de la Cambra, Mònica Roca i Aparici, “seria absurd” desaprofitar l’oportunitat que ofereix Aena quan hi ha un “dèficit d’inversió en infraestructures a Catalunya per part de l’Estat i cal treballar “ara més que mai per la recuperació econòmica” del territori.
En aquest sentit, els agents econòmics de Barcelona i Catalunya, que s’han adherit al Manifest “Sí a l’ampliació de l’aeroport JT Barcelona-el Prat”, reclamen un consens amb les institucions públiques i la Generalitat respecte al futur de l’Aeroport, que desencalli el projecte de l’ampliació d’Aena amb garanties mediambientals.
La consolidació de l’aeroport com a hub intercontinental permetrà donar continuïtat a la tasca del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), que ha presentat recentment el seu nou Pla Estratègic per a la recuperació de l’activitat i l’establiment de noves connexions de llarg radi. “En el futur desapareixeran els vols de curta durada per qüestions de sostenibilitat. Un aeroport fort ha d’incloure vols intercontinentals a les destinacions d’interès de cada país”, va argumentar la presidenta de la corporació durant l’acte, mentre insistia en la necessitat d’aconseguir un acord amb celeritat.
Necessitat d’un acord
Per tal d’assolir la recuperació i la consolidació de les connexions intercontinentals de Catalunya, és imprescindible que les institucions i els agents del territori arribin a un acord perquè Aena faci la inversió prevista de 1.700 milions d’euros, que inclou la construcció d’una nova terminal i actuacions vinculades a l’ampliació del camp de vol, com és l’allargament en 500 metres de la tercera pista.
Es calcula que l’ampliació de l’Aeroport generarà aproximadament 20.000 llocs de treball nous. Pel que fa a aspectes mediambientals, Aena s’ha compromès a compensar tots els espais naturals afectats i a crear un nou espai natural del Delta del Llobregat, amb un 25% més de superfície protegida que l’actual.
A més, la consolidació de l’Aeroport com a hub internacional també comportarà millores a tot el territori perquè paral·lelament Aena té plans de futur pels aeroports de Girona-Costa Brava i Reus. L’entitat vol que els comarcals complementin i reforcin l’objectiu del hub de Barcelona, convertint-se en motors socioeconòmics fonamentals pel territori.
Clam unànime del món econòmic
L’acte va ser un clam unànime perquè la Generalitat s’afegeixi al pla d’Aena, respectant i exigint els elements mediambientals que siguin necessaris. Al manifest s’han adherit unes 200 institucions, entre les quals destaquen la Cambra de Comerç, Foment del Treball, Pimec, Cercle d’Economia o el RACC. A l’acte també va haver-hi molta representació per part dels empresaris catalans, entre els quals destacaven Javier Godó (comte de Godó i editor de La Vanguardia), Antonio Brufau (Repsol), Tobías Martínez (Cellnex), Ángel Simón (Agbar), Pedro Fontana (Áreas), Xavier Tintoré (Fluidra), Rafael Villaseca (Fundació Naturgy), Jaume Guardiola (Esade), Salvador Alemany (La Caixa), Josep Martínez Vila (Saba), David Vegara (Banc Sabadell) o Jordi Mercader (Grupo Miquel y Costas).