El projecte europeu MEDUSA ha organitzat una jornada per tractar el present i futur del turisme d’aventura, on més de 200 professionals del sector turístic han donat a conèixer virtualment les principals accions que s’estan desenvolupant als seus països (Catalunya, Jordània, Tunísia, Líban i la regió de Puglia a Itàlia) i han discutit sobre les perspectives de futur del sector.
La jornada ha comptat amb la participació del Dr. Taleb Rifai, exsecretari general de l’Organització Mundial del Turisme de les Nacions Unides i secretari general de l’Institut del Fòrum Mundial del Turisme. El Dr. Rifai ha traçat el que per ell són les principals línies de futur del sector a la regió mediterrània: “Crec que el turisme d’aventura representa el futur del turisme. No només per l’aspecte físic i l’experiència que representa el turisme d’aventura, sinó també pels records i les emocions que hom gaudeix mentre es dedica a una activitat d’aventura”.
Així mateix, l’expert també ha llençat un avís a les administracions públiques davant de la gestió que s’està fent de la Covid-19: “És imprescindible que tots els governs treballin junts en un enfocament unificat, per garantir que tots els esforços realitzats es coordinin de manera que es facilitin els viatges, en lloc de complicar-los. Hem de trobar passadissos segurs i fàcils dins de les noves bombolles, per permetre que el turisme es restauri d’una manera sostenible”.
L’acte ha comptat amb la inauguració de Berta Pérez, directora de Projectes Europeus i Innovació a la Cambra de Comerç de Barcelona, i Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme. En aquesta línia, Pérez ha recordat que “la conca mediterrània és de lluny la destinació més important del món, ja que atrau gairebé un terç del turisme mundial” i que la crisi derivada de la Covid-19 ha afectat molt el turisme d’aquesta regió: “Confiem que el projecte MEDUSA pugui contribuir a millorar la situació del sector, el qual requereix un nou enfocament estratègic”.
Per últim, Torrent ha fet valdre el turisme d’aventura, fent èmfasi en el fet que “a Catalunya no busquem més turisme, sinó millor turisme”. Per a l’Agència Catalana de Turisme, el turisme d’aventura és un dels productes prioritaris dins la seva estratègia de sostenibilitat (basada en el model de les 4 D: Desconcentració, Desestacionalització, Diversificació i augment de la Despesa). “Felicito els socis del projecte MEDUSA per aquesta iniciativa. Els estudis desenvolupats pel projecte ens seran de gran utilitat”, ha agraït Torrent.
El projecte Medusa ha aprofitat el marc de l’acció per donar a conèixer les principals conclusions de la investigació i l’anàlisi de mercats globals sobre turisme d’aventura a la mediterrània. Així mateix, la trobada també ha dedicat un punt de l’ordre del dia a examinar la identificació i l’anàlisi de pràctiques innovadores sostenibles en el turisme d’aventura.
Tret de sortida al concurs “Mediterreanean Adventure Treasures Competition”
L’equip del projecte MEDUSA ha aprofitat l’oportunitat de reunir professionals del sector per anunciar el llançament del concurs “Mediterreanean Adventure Treasures Competition”: un programa amb una subvenció de 750.000 euros. Aquesta subvenció es repartirà entre tots els països que participen al projecte MEDUSA. En concret, les quatre zones pilot que formen part del projecte a Catalunya (Berguedà, Alt Empordà, Baix Ebre i Alt Empordà), rebran una subvenció de fins a 50.000 €, que servirà per a crear un nou producte de turisme d’aventura o per a millorar-ne un d’existent. El projecte MEDUSA està cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa de cooperació transfronterera de l’Instrument Europeu de Veïnatge “Conca del mar Mediterrani” 2014-2020 (ENI CBC MED).
Medusa té com a objectiu desenvolupar i promoure el turisme d’aventura com un nínxol sostenible al mercat turístic que ofereixi l’oportunitat de revelar destinacions menys conegudes i atraure turistes durant tot l’any. El projecte està cofinançat per la Unió Europea en el marc del programa de cooperació transfronterera de l’Instrument Europeu de Veïnatge “Conca del mar Mediterrani” 2014-2020 (ENI CBC MED) i està implementat per set socis de cinc territoris: Catalunya (Espanya), Líban, Puglia (Itàlia), Jordània i Tunísia per a promoure el turisme d’aventura a la mediterrània.