Dimecres, 5 de febrer de 2020.— Més de 1.200 pimes catalanes han rebut el suport de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) durant aquest 2019. Aquesta xarxa de la Comissió Europea té l’objectiu d’assessorar les pimes en innovació i internacionalització, facilitar l’accés a finançament per a projectes d’àmbit europeu o potenciar la cerca de socis internacionals, entre d’altres. A Catalunya, ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement– lidera l’estratègia de l’EEN en consorci amb la Cambra de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya.
Al llarg del pla operatiu del 2019, en el marc de la xarxa EEN a Catalunya es van organitzar 9 missions empresarials a Alemanya, la Xina, França, els Països Baixos, Turquia, Israel i Xile per apropar a les pimes catalanes a la cerca de noves oportunitats internacionals. De fet, durant aquest 2019, les empreses catalanes han tancat fins a 61 acords amb socis internacionals a través de la xarxa EEN. Un 86% de les empreses que van tancar acords internacionals a través de la xarxa EEN al 2019 espera millorar la seva posició o augmentar la seva presència a nous mercats internacionals gràcies al suport rebut, un 70% creu que incrementarà la seva facturació i un 39%, els llocs de treball.
D’altra banda, al llarg de l’any també s’han celebrat 40 Brokerage Events, entrevistes bilaterals de 20 minuts entre empreses, grans corporacions i centres tecnològics per explorar oportunitats de col·laboració. En total s’han celebrat més de 2.700 reunions bilaterals en què han participat 700 d’empreses catalanes. Els Brokerage Events s’han organitzat durant esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress, l’Smart City Expo World Congress o IOT Solutions World Congress. A més, s’han celebrat una quarantena de sessions de formació i activitats de sensibilització arreu de Catalunya.
Per sectors, els principals àmbits en què es desenvolupen aquestes col·laboracions són les TIC, la salut i biotecnologia, la indústria 4.0 i la construcció.
La indústria 4.0, entre les prioritats per al 2020-2021
El nou pla operatiu de la xarxa EEN 2020-2021 s’acaba de posar en funcionament amb 2,2 milions d’euros de pressupost. Entre els seus objectius prioritaris es troba la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0, a través d’activitats d’acceleració i escalabilitat en mercats més tecnològics i de major creixement, així com l’impuls de la compra pública innovadora i la detecció d’oportunitats per a empreses catalanes en aquest àmbit. A banda, l’economia circular i el foment de la sostenibilitat, que ja s’han treballat durant el 2019, també es troben entre les prioritats del nou pla operatiu de la xarxa.