El Consell General de Cambres de Catalunya, la patronal CECOT i el RACC manifesten la seva absoluta oposició a la possibilitat que el Govern Central prorrogui les concessions a les empreses concessionàries de les autopistes de peatge per compensar la disminució d’ingressos provocada per la crisi de la Covid-19.
Cal recordar que aquesta mesura va ser descartada pel ministre de Transports, José Luís Ábalos, el passat mes d’abril i, sorprenentment, i segons publiquen alguns mitjans de comunicació, ara es recupera per ajudar els comptes d’explotació d’unes empreses concessionàries que, gràcies al negoci de les autopistes, presenten any rere any uns beneficis enormes.
Paradoxalment, l’allargament dels peatges minvaria significativament la competitivitat del nostre teixit productiu davant d’un escenari de reactivació que tot fa preveure que serà llarg i dur i on haver d’afrontar el cost dels peatges fa que el camí encara faci més pujada per a les empreses catalanes i per als ciutadans, amb el conseqüent impacte negatiu per a la seva renda disponible.
Per tant, si finalment aquesta pròrroga a les concessionàries tira endavant, l’Estat demostraria més sensibilitat cap a aquestes grans concessionàries que cap als ciutadans i el teixit empresarial, majoritàriament format per pimes. I constituiria un nou greuge que s’afegiria al que històricament ha vingut patint Catalunya en l’àmbit dels peatges.
Els organismes que emetem aquest comunicat ja van adreçar una carta al ministre el passat 30 d’abril en el mateix sentit. Una carta que no va tenir cap resposta.
A nivell català, les vies afectades serien l’AP-7 entre Cambrils i La Jonquera i l’AP-2, entre El Vendrell i Lleida. En tots dos casos, el contracte expira l’1 de setembre de 2021. Per tant, són dues artèries fonamentals per la mobilitat de les mercaderies i dels ciutadans de Catalunya, dues vies a més que estan amortitzades amb escreix.