Barcelona, 22 de desembre de 2017.- El nou informe de l’Observatori de Trànsit Aeri de Barcelona de la Cambra de Comerç de Barcelona fa balanç de la temporada d’estiu d’enguany i analitza l’oferta prevista per a la temporada d’hivern en curs. Com a resultat de la temporada d’estiu, l’aeroport de Barcelona es consolida com el 7è aeroport europeu, augmentant el seu avantatge amb els seus competidors més directes per aquesta posició, que són Londres Gatwick, Munic i Roma Fiumicino.
En termes de tràfic directe de passatgers (descomptant el tràfic de connexió), l’aeroport de Barcelona avança fins el 2n lloc del rànquing europeu, avançant a París Charles de Gaulle i només per darrere de Londres Heathrow. A més, Barcelona es manté com a 5a ciutat europea en tràfic origen i destinació (comptant tots els aeroports de cada ciutat), però molt a prop de Moscou, la ciutat que ocupa la 4a posició d’aquesta llista, darrere Londres, París i Istanbul.
El trànsit intercontinental: màxims històrics
El major increment en volum de passatge ve determinat pels augments de les rutes europees i espanyoles. No obstant, el passatge intercontinental és el que més creix respecte a l’any anterior en termes relatius. L’increment d’aquest estiu de destinacions (11) i de rutes (16) s’ha traduït en un creixement interanual del 17,2% del trànsit intercontinental de l’aeroport entre els mesos de gener i setembre de 2017.
El trànsit intercontinental de Barcelona creix sobretot cap a les Amèriques i Àsia. Aquests mercats són els que han viscut un increment de rutes i freqüències més marcat. L’aposta de Norwegian i LEVEL per Barcelona ha contribuït de manera destacada a aquest increment, sense oblidar els importants creixements cap a Àsia amb noves rutes i els increments de freqüències de les rutes de les companyies del nord i sud d’Amèrica. El resultat és que Barcelona ha estat l’aeroport europeu amb més creixement de rutes intercontinentals durant aquest 2017, consolidant la seva posició entre els principals aeroports del continent. L’aeroport de Barcelona disposa ara mateix de la millor xarxa de rutes intercontinentals que ha tingut mai, i l’aposta de les companyies aèries pels propers anys consisteix a consolidar freqüències i incrementar rutes.
La càrrega aèria: Top 20 europeu
El creixement de la càrrega aèria ha seguit una tendència molt positiva, incrementant les tones transportades a través de l’aeroport un 50% en només 3 anys, que s’explica per l’impuls de les rutes de llarg recorregut a Barcelona. La consolidació i increments de freqüències en aquestes rutes han tingut un molt bon impacte per a l’economia i la logística catalanes, atesa la versatilitat de la capacitat en bodega dels avions que troben les empreses quan una ruta té 5 o més freqüències setmanals.
Així, Barcelona avança en el seu posicionament com a enclavament logístic de qualitat amb una bona oferta de vols. Destaca també la feina feta en el si de l’associació Barcelona-Catalunya Centre Logístic per Aena i els agents privats, construint una comunitat de càrrega aèria referent a nivell mundial per a IATA en el seu dinamisme i en l’assoliment d’objectius concrets de millora de la qualitat logística aèria. Barcelona arriba així a formar part del top 20 dels aeroports de càrrega europeus, una posició en el rànquing inimaginable fa tan sols 5 anys.
Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 30 de l’Observatori de Trànsit Aeri de Barcelona.
L’Observatori de Trànsit Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del trànsit aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.