L’aeroport de Barcelona tanca l’any 2022 amb 41,6 milions de passatgers, una xifra remarcable que suposa un creixement del 109% respecte al 2021. Amb tot, però, el volum total de passatgers encara no supera les xifres prepandèmia, i se situa un 21% per sota de la xifra que es va registrar el 2019, abans de l’impacte de la Covid-19. Una reducció del tràfic similar a la que es recull en els principals aeroports europeus.
Concretament, durant el 2022 s’han operat un total de 43 destinacions intercontinentals, el 91% del nombre de destinacions totals que es van registrar abans de la pandèmia, quan hi havia actives, concretament, 47. Per una banda, s’han recuperat força les connexions amb el mercat nord-americà, però, per altra banda, encara falten per recuperar connexions amb la Xina (Pequín, Shanghai i Hong-Kong), així com Lima a Sud-Amèrica. En aquest sentit, el nombre de companyies aèries que han operat durant el 2022 ha sigut de 112, només un -7% de reducció respecte a les 121 del 2019. A més, l’Observatori apunta que l’oferta de places totals que oferirà l’aeroport aquesta temporada d’hivern és alta, de més de 10 milions, i se situarà gairebé en valors prepandèmics, només un 2% per sota de dada registrada el 2019, la qual cosa és indicativa d’una aposta de les aerolinies pel nostre aeroport, encara que subjecta a l’evolució de la conjuntura europea actual.
Les xifres també evidencien que l’Aeroport de Barcelona continua erigint-se com el setè aeroport europeu en tràfic total de passatgers aeris just per sota de Madrid. És més, l’aeroport de Barcelona és en el període gener-setembre 2022 el segon aeroport europeu en tràfic amb origen – destinació al propi aeroport, només per darrere de Londres-Heathrow. A més, el percentatge de passatgers de connexió se situa en el 12% del total, una xifra que ha augmentat en comparació als percentatges anteriors a la pandèmia.
Segons les prediccions d’Eurocontrol, la recuperació a escala general europea de l’operativa de prepandèmia no s’assolirà fins a la temporada 2024-2025. Un escenari més pessimista que anteriors previsions a causa de múltiples factors actuals com la inflació, l’augment dels preus del combustible i el conflicte entre Rússia i Ucraïna.
Sostenibilitat de l’aviació: Hidrogen
La propulsió d’hidrogen a l’aviació té un paper clau en la descarbonització d’aquest sector per al 2050, i perquè això sigui una realitat, cal començar a actuar ara.
Segons l’estudi de la Unió Europea “Hydrogen-powered aviation, may 2020”, per avançar en aquests termes, s’haurien de desenvolupar les següents fases:
- 2020-2028: Desenvolupament i certificació de la tecnologia en aeronaus regionals de curt abast.
- 2028-2035: Escalar l’aplicabilitat de la tecnologia en aeronaus de medi abast i configuració del combustible d’hidrogen als aeroports.
- 2035-2050: Desenvolupament de prototips per a aeronaus de mitjà i llarg abast, així com subministrament d’hidrogen a gran escala.
Cal apuntar que, actualment, els principals fabricants d’aeronaus i turbines com Airbus i Rolls-Royce estan duent a terme diferents prototips.
Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 44 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona.
L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.