Barcelona, 14 de febrer de 2025.- L’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat va tancar l’any 2024 gestionant gairebé 182.000 tones de càrrega aèria de mercaderies. Aquest volum representa un 16,1% més respecte a l’any anterior i un 2,8% més que el 2019, abans de la pandèmia. La major part de la càrrega aèria a l’aeroport ha estat transportada mitjançant vols de llarg radi, tal com destaca l’Observatori de la Càrrega Aèria que anualment edita la Cambra de Comerç de Barcelona conjuntament amb l’associació BCL (Barcelona-Catalunya Centre Logístic).
La càrrega transportada en aeronaus de passatgers ha estat la palanca més important d’aquest creixement.Concretament, aquests aparells van assumir més de la meitat de la càrrega aèria de mercaderies gestionada a l’aeroport de Barcelona (el 66,1%) i van tancar l’any amb un creixement del 20,4% interanual en mercaderia transportada. En canvi, el transport de béns en aeronaus de càrrega tradicionals (no exprés) només va créixer un 1,4% i la càrrega transportada per operadors ‘courier’ o exprés va incrementar-se un 5,8% respecte l’any 2023.
Al conjunt de l’estat, el 2024 els aeroports de la xarxa d’Aena van gestionar un total d’1,28 milions de tones, un +18,6% més que l’any anterior. Gairebé el 60% d’aquesta càrrega va ser gestionada per l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas (766.818 tones). Per la seva banda, l’aeroport de Saragossa és el que va créixer més (39,7%), gràcies a l’impuls dels avions de càrrega tradicionals.
En relació al repartiment de quota dels tres models d’operació, les dades apunten que Barcelona torna al posicionament pre-pandèmic, on els carguers purs tenien un paper molt moderat en el conjunt de l’activitat (6% del volum de càrrega en 2019 i 4% de el 2024). En canvi, a Madrid s’identifica una tendència diferent, on cada cop més la mercaderia transportada en aeronaus de càrrega tradicionals té més rellevància en el conjunt de l’aeroport.
Qatar Airways, transportant més de 22.000 tones (12,1% respecte el total de les mercaderies), es va posicionar com la primera aerolínia en càrrega a l’aeroport barceloní el 2024. Per primer cop des del 2019, una companyia aèria no exprés lidera aquest rànquing, ja que durant el període 2020-2023, sempre l’ havia liderat DHL o ASL/Amazon. Aquest fet indica un canvi en la dinàmica dels darrers anys, tornant també al posicionament prepandèmic en termes de companyies aèries.
La recuperació de la connectivitat intercontinental perduda durant la pandèmia ha estat clau per estimular el creixement de la càrrega àeria de Barcelona. Aquesta recuperació es va començar a evidenciar el 2022 i s’ha consolidat el 2024. A tall d’exemple, des de l’any 2022 s’han reactivat rutes clau de llarg radi essencials per al transport de càrrega aèria, començant per les rutes cap a Amèrica, com Nova York, Miami i Bogotà. Entre el 2023 i el 2024, s’han restablert i obert noves rutes cap a Àsia, incloent destinacions com Seül, Pequín, Shanghai i Hong Kong.
Les exportacions farmacèutiques i químiques i les importacions del sector moda han sigut els principals motors de creixement de l’activitat de càrrega aèria
Segons dades de l’Agència Tributària, durant el període gener-octubre 2024, les exportacions per via aèria des de Catalunya van augmentar un +31,8% respecte a l’any 2023. Les importacions aèries van créixer de manera més moderada i van assolir el 2,6% interanual. En conjunt, la càrrega aèria amb origen o destinació a Catalunya va enfilar-se un 15,0% en el període esmentat.
El sector moda torna a la 1ª posició quant a tipologies de càrrega (23,7% de quota), gràcies a l’important creixement de la importació (+57,0% interanual). El segueix el sector farmacèutic i químic (18,2% de quota), gràcies a l’important creixement en exportacions (+31,2% internanual).
El 2024 s’ha equilibrat més l’exportació i la importació aèria, sent un 49% l’exportació i un 51% la importació. Aquests mateixos indicadors de l’any anterior eren del 42% i 58%, respectivament.
S’amplien les diferències entre la Xina i els Estats Units com a principals mercats
El principal país d’origen-destí de les mercaderies per via aèria des de o cap a Catalunya continua sent la Xina (21.000 tones), principalment pel sentit de la importació (75%) davant el de l’exportació (25%). El segon mercat és els Estats Units (13.000 tones) i l’Índia (7.000 tones). L’any 2024, a diferència de l’any anterior, s’han incrementat les diferències entre la Xina i els Estats Units, gràcies al creixement del gegant asiàtic (17,9% interanual) en contraposició al retrocés del mercat nord-americà (-17,5% internual).
Aquestes dades i altres s’inclouen en el número 51 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona.
L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.