Barcelona, 21 de febrer de 2025.- La Unió Empresarial Intersectorial (UEI), patronal del Vallès Oriental, ha organitzat la primera reunió de col·laboració amb el Consell Empresarial d’Osona (CEDO), patronal d’Osona, i la Cambra de Comerç de Barcelona al Vallès Oriental i a Osona amb l’objectiu de tractar temes estratègics per ambdues comarques, crear sinergies, establir prioritats i impulsar la competitivitat del teixit empresarial dels territoris.
La primera de les conclusions extretes és que la comarca del Vallès Oriental i la d’Osona comparteixen idees i prioritats. En aquest sentit, els participants han exposat la necessitat de millorar la formació i l’ocupació, tot reforçant la col·laboració entre la Universitat de Vic i la Universitat de Granollers. A tall d’exemple, s’ha mencionat la importància de desdoblar el grau d’enginyeria mecatrònica que actualment s’imparteix a Osona, ja que el Vallès Oriental és una comarca que importa molt talent d’Osona per la manca d’aquesta formació. Per poder analitzar a fons aquesta opció, els empresaris del Vallès Oriental visitaran les instal·lacions de la Universitat de Vic a Osona per veure com traslladar el grau a la Universitat de Granollers.
D’altra banda, també s’ha remarcat la importància de comptar amb la col·laboració publicoprivada per millorar les escoles i les universitats. Des de les empreses s’identifiquen les necessitats que té el teixit empresarial, però és fonamental aquesta col·laboració per posar en marxa projectes que permetin resoldre aquestes mancances.
Durant la trobada s’ha explicat que ambdues comarques pateixen un problema molt semblant com és l’exclusió educativa i laboral. En aquest sentit, Osona, a través de la Fundació Albir, ha posat en marxa una iniciativa publicoprivada que ha creat una escola de segones oportunitats que se centra en la realització de tutories pràctiques al jovent que ha abandonat els seus estudis, de tal manera que els puguin orientar novament en el seu futur professional. En relació amb aquesta acció, els empresaris del Vallès Oriental visitaran Osona per veure com funciona la Fundació Albir i establir la manera d’adaptar aquest projecte a la comarca vallesana.
Una altra temàtica que s’ha tractat durant la reunió de treball ha estat el llegat de dones industrials catalanes als centres educatius. En aquest sentit, el Vallès Oriental disposa d’un programa, l’exposició itinerant de dones empresàries industrials catalanes, que fa tallers a 28 escoles de la comarca amb l’objectiu de promoure la presència de noies estudiants en l’àmbit dels estudis tècnics i enginyeries. Un projecte que, tal com s’ha parlat a la trobada, es passarà a Osona per veure la seva possible implantació. Com a bescanvi, el programa de dones empresàries d’Osona, denominat Fem DEO, es mirarà d’incorporar a les activitats del Vallès Oriental.
A més, hi ha hagut acord en que un dels temes estratègics claus per la competitivitat del teixit empresarial són les infraestructures. Per exemple, el desdoblament de la R3 es continuarà impulsant des de les organitzacions presents a la reunió.
Finalment, s’ha acordat que la metodologia de treball que se seguirà en els pròxims mesos és la realització de grups de treball, determinats per àmbits i temàtiques, per debatre i trobar les sinergies necessàries que impulsin els dos territoris.
A la reunió de treball han participat la Cintia Aixendri, Regidora d’Ocupació, Promoció Econòmica i Turisme, l’Emili Cordero, president del Consell Comarcal, el Pep Garcia, president de la UEI i de la Cambra de Comerç de Barcelona al Vallès Oriental, el Josep Pujadas, president de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, i la Gemma Vivet, presidenta del Consell Empresarial d’Osona. A més, també s’ha comptat amb empresaris de tots dos territoris.