Més de 500 operadors europeus relacionats amb el sector dels cereals i productes derivats s’han reunit a la Llotja de Mar durant la celebració de la 31a edició de la Llotja de Cereals de la Mediterrània, convertint la ciutat de Barcelona en seu de la jornada de contractació extraordinària més important de l’arc mediterrani en el tràfic de cereals i productes complementaris.
L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona, Toni Fitó, el president de la Llotja de Cereals de Barcelona, José Luis Esteban, el secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, i el director general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades.
El fil conductor de la celebració ha consistit en el lliurament de tres plaques commemoratives a professionals del sector i vinculats amb la institució per la seva assistència durant 50 anys a la Llotja de Cereals de Barcelona i la seva vinculació amb el creixement del sector al territori:
- Miquel Vila d’Hermanos Vila, empresa dedicada a la importació i comercialització de matèries primeres pel sector agroalimentari.
- Josep Torrents de La Perla del Vallès, comercialitzadora de cereals al major destinats a l’alimentació ramadera.
- Jaume Bonjorn de Loteria Salado, per la seva vinculació amb la institució.
A banda, en el marc de la celebració, s’ha posat en valor la influència de la Llotja de Cereals barcelonina al món, i s’ha reafirmat la transcendència de les decisions que s’hi prenen sobre les tendències del sector, i també el seu paper en l’elaboració dels preus de referència al conjunt del territori. A més, s’ha ressaltat la capacitat de resiliència del sector dels cereals, el qual s’ha vist directament afectat per la guerra d’Ucraïna.
Un de cada set euros exportats per Catalunya provenen de les exportacions agroalimentàries (15,64%), el que consolida el sector agroalimentari com a motor de l’economia catalana i en reforça el seu paper tractor en el conjunt de les exportacions catalanes. Concretament, el pes del sector dels cereals i els seus derivats l’any 2022 (gener-novembre) va ser de 1.575 milions d’euros en exportacions, segons l’últim recull estadístic del sector dels cereals elaborat per la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, Catalunya és un dels grans subministradors a la UE i té una forta influència en els països asiàtics, sent els principals països exportadors França, Itàlia, Portugal, Alemanya, Regne Unit, Tailàndia, Països Baixos, Bèlgica i Aràbia Saudita.
La Llotja de Cereals, una institució amb 700 anys d’història
La Llotja de Cereals de Barcelona és una institució secular que té el seu origen en el segle XIV amb la construcció de La Llotja de Mar per dipòsit i transacció de cereals. Actua sota la tutela del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i els auspicis de la Cambra de Comerç de Barcelona.
La principal funció de la Llotja de Cereals de Barcelona és la promoció del comerç de cereals i productes afins. A més, aquesta institució celebra, cada dimarts a la Llotja de Mar, la Comissió de Preus, la funció de la qual és determinar la mitjana ponderada de les cotitzacions que s’han produït, a fi i efecte de dotar d’una major transparència al mercat. Amb aquestes dades es confecciona el full de preus dels cereals, garrofa, farines i turtós, segones, llegums i fruits secs, el qual es difon a Catalunya, Espanya i arreu d’Europa.