El món es troba en constant evolució i amb grans avenços tecnològics, on ens trobem davant d’una incessant innovació. Gràcies a aquesta evolució, podem realitzar les gestions del dia a dia amb una major facilitat. Tots ens hem anat adaptant a aquests canvis, incloses les empreses i institucions, en les que abunden cada cop més sistemes nous i productes informàtics que permeten oferir als empleats i clients la seva millor versió.
El procés d’incorporar tecnologia avançada en les empreses s’identifica com digitalització. El terme en si es refereix al registre de dades en forma digital, però ho podem veure com la creació de productes digitals tals com aplicacions mòbils que ajuden tant a les empreses com als clients a agilitzar i ordenar procediments.
Implica doncs, un canvi positiu en la forma de treballar. Es per això que la falta de digitalització pot portar a les empreses a no resoldre problemes inherents a la seva activitat que generen ineficiència i ineficàcia, quedant-se atrapades en comparació a la seva competència. Com sempre ha sigut, les empreses han d’adaptar-se i poder respondre immediatament a les necessitats internes i dels seus clients, però especialment avui en dia es on està la necessitat més urgent.
Es conegut que les empreses d’èxit, independentment de la seva mida, utilitzen tecnologia i eines digitals que milloren la seva productivitat. A més, els clients cada cop son mes exigents i requereixen una resposta ràpida i eficaç a les seves necessitats. Es per això que aplicar la digitalització es una necessària estratègia empresarial.
Des de Doonamis considerem que la digitalització es un procés que tota empresa hauria de dur a terme de forma permanent, aconseguint una millora constant i que aportarà un gran número de beneficis:
- Millor productivitat: gràcies a les aplicacions mòbils es simplifiquen els processos actuals de treball podent conèixer l’estat de les tasques, informatitzar dades, geolocalitzar accions i gestionar de forma centralitzada els recursos de l’empresa
- Millor temps de resposta: gràcies a la digitalització poden estalviar temps i agilitzar processos.
- Major eficàcia i eficiència: es poden assignar els recursos de manera més efectiva i directe, d’aquesta manera ajudarà també a disminuir els terminis de producció.
- Millor comunicació: a través de les apps podem establir una ràpida comunicació amb clients o treballadors a través de missatgeria i videoconferència.
- Digitalització de dades: mitjançant introducció directe, lectura de codis QR, de barres o escàner de text sobre una imatge des de la càmera del mòbil.
- Adquisició de dades mitjançant dispositius electrònics: utilitzant dispositius connectats via Bluetooth amb el mòbil es podran capturar dades especialitzades que d’una altre forma no seria possible (pressió sanguínia, nivells de clor en una piscina, etc).
- Recepció d’avisos: gràcies a les notificacions push es podran alertar als usuaris de la app de situacions d’alarma o simplement, avisos comercials del seu interès.
- Integració amb sistemes: una gran part de les empreses ja compten amb un sistema informàtic de gestió adaptat a les seves necessitats. Per el que, qualsevol projecte nou que es porti a terme haurà de ser integrar amb el sistema ja existent creant així la solució mòbil com part de un tot.
Com bé podem observar les empreses sempre guanyen amb la digitalització i es un procés que sempre els beneficiarà i millorarà.
En Doonamis ja hem ajudat a moltes empreses a portar a terme la seva digitalització mitjançant la creació d’una app. El procediment es simple i el podem resumir en els següents passos:
Inicialment, es realitza una reunió amb l’empresa i mitjançant una consultoria, s’analitzen les necessitats per poder plantejar la millor solució tecnològica, es a dir; “el què i el com”. En segon lloc, es porta a terme la definició funcional i tècnica de la app, en la que el resultat obtingut és el disseny gràfic de la mateixa. Per poder validar la conceptualització de la app, es realitza un prototip d’aquesta que pot ser entregat a qualsevol mòbil i executar un test de usabilitat. En una app, la experiència del usuari és clau i aquest punt de validació es requisit per poder continuar amb el seu desenvolupament. A continuació, s’executarà el desenvolupament de la aplicació amb la tecnologia adequada i per a les plataformes requerides (iOS, Android, Web). Dins del desenvolupament s’hauran d’aplicar tècniques de test i d’assegurament dels requisits plantejats. Finalment, es publicarà la app (Google Play, AppStore o enllaç Web) per iniciar la captació d’usuaris mitjançant un bon pla de màrqueting.
Durant tot el procés haurà d’existir una comunicació fluida amb seguiments setmanals per poder transmetre tots els avenços i realitzar els ajustaments necessaris que vagin sorgint.
En Doonamis ens hem encarregat d’una gran multitud de projectes, que com moltes altres empreses buscaven una millora empresarials que els permetés ser més competitius en el mercat. Alguns d’aquests casos son ben coneguts, com per exemple la aplicació YoLeoGas de la energètica Naturgy, mitjançant la qual els usuaris poden capturar i enviar les lectures del seu comptador de gas amb la càmera del mòbil per que se’ls pugui facturar el consum real i no estimatiu. Amb això, els clients tenen una millor experiència amb la marca i a la seva vegada, l’empresa automatitza processos ja que redueix el personal que ha de mecanitzar les lectures manualment (típica anotació de la lectura en un paper ubicat en l’entrada o ascensor de la finca).
Sens dubte, per impulsar una empresa, el desenvolupament d’una app es un excel·lent punt de partida.