L’Aeroport de Barcelona es manté en setena posició en el rànquing d’aeroports europeus per volum de passatgers, amb un creixement del 7,3% respecte l’any anterior. Aquest increment es deu principalment a l’augment de freqüències en diverses rutes, així com a l’arribada de nous operadors.
A nivell de trànsit en connexió, BCN ha aconseguit el 10% del total de passatgers gestionats per la infraestructura. Aquest percentatge és notablement inferior als grans hubs europeus, que presenten xifres entre el 45% i el 65%, però reflecteix un creixement rellevant per a l’aeroport en els darrers anys.
En relació a l’oferta de seients, la capacitat per a l’estiu de 2024 ha assolit les xifres de 2019, mostrant una recuperació completa de l’impacte de la pandèmia. El 86,1% de la capacitat està destinada a vols dins d’Europa, el que reflecteix la importància del trànsit intraeuropeu. A més, els mercats intercontinentals, tot i oferir xifres inferiors, presenten una oferta significativa, especialment cap a la regió nord-americana.
Barcelona ha acollit nous operadors en rutes existents i s’han obert noves rutes intercontinentals com San Francisco (United com a nou operador, competint amb Level), Miami (Level com a nou operador, competint amb American Airlines), Dallas (nova ruta), Hong Kong i Shanghai (recuperacions post-covid), entre altres. A més, s’han incrementat les freqüències en rutes clau com Montreal, on Air Canada ha duplicat l’oferta de vols.
En franges horàries específiques de màxima operativa en temporada d’estiu, BCN s’apropa als llindars màxims d’operacions/hora
Durant el 2024, l’Aeroport ha mantingut una mitjana de 800 operacions diàries, arribant fins a 1.000 durant la temporada d’estiu. Aquest increment reflecteix l’alta demanda de vols durant la segona part de la temporada turística d’estiu. Fent l’anàlisi de l’operativa diària en un dia de màxima operació d’estiu (divendres, 5 de juliol), s’han identificat franges horàries on la infraestructura s’apropa als màxims de capacitat en volum d’operacions per hora.
Sud-amèrica, la regió amb un major factor d’ocupació durant els primers mesos de l’any
La regió sud-americana, actualment oberta amb quatre rutes directes des de Barcelona, és la que presenta unes xifres més elevades d’ocupació (89,6%). Destaquen especialment les rutes a Buenos Aires (94,0%) i Santiago (91,1%), totes dues operades per un únic operador (Level). Addicionalment, altres rutes que presenten altes xifres d’ocupació cap a altres regions intercontinentals són Los Ángeles (94,0%), San Francisco (93,6%) i Boston (93,5%), totes elles operades també per Level.
Considerant el factor d’ocupació global de l’aeroport (considerant totes les rutes), el període gener-maig 2024 presenta unes xifres molt similars a les obtingudes al mateix període de 2019, tot i que lleugerament inferiors a les de l’any 2023.
L’ús del transport públic cap a l’aeroport torna a les xifres pre-pandèmia
Les estadístiques d’ús mostren un augment significatiu en el nombre de viatgers que utilitzen el transport públic per accedir a l’aeroport. La línia de bus 46 ha recuperat els volums anuals prepandèmia, amb un augment significatiu del nombre de passatgers des de 2021. Durant els últims 5 anys, aquesta línia ha transportat més de 5,23 milions de passatgers. El metro L9 Sud també ha vist un increment en l’ús durant els mesos d’estiu, especialment cap a la Terminal 1, que ofereix una major connectivitat.
L’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona és una publicació periòdica de la Cambra de Comerç de Barcelona que té per objectiu destacar les tendències rellevants del tràfic aeri de Barcelona i dirigida a tots aquells interessants en el desenvolupament aeroportuari. Enllaç a tots els observatoris.