Barcelona, 23 de juliol de 2025.- La Cambra de Comerç de Barcelona, en col·laboració amb l’equip d’AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, revisa lleugerament a la baixa la previsió de creixement de l’economia catalana per al 2025, que se situarà en un 2,6%, una dècima menys que en les previsions anteriors. Aquesta revisió respon principalment a les dades referents a l’evolució de l’economia durant el primer trimestre de 2025, que són més moderades del que s’havia estimat, així com a l’elevada incertesa geopolítica, altament vinculada a l’erràtica política aranzelària dels EUA.
La incertesa derivada de les tensions comercials globals i del tipus de canvi condicionen l’evolució de les exportacions i del turisme
En aquest sentit, el resultat de les negociacions comercials entre la UE i els EUA podria modificar aquestes previsions, tant per l’impacte directe sobre el comerç exterior com per les repercussions indirectes sobre l’activitat econòmica europea. A més, els acords finals que els EUA tanquin amb altres països podrien desencadenar una allau d’exportacions d’excedents comercials —especialment procedents de la Xina— cap al mercat europeu, amb possibles efectes desestabilitzadors en diversos sectors.
Un altre factor que genera incertesa és la contínua apreciació de l’euro respecte al dòlar americà, una tendència que podria intensificar-se si la Reserva Federal redueix els tipus d’interès, actualment molt superiors als del Banc Central Europeu. Aquesta apreciació perjudica la competitivitat de les exportacions europees, tot i que abarateix el cost d’importacions clau com el petroli, la qual cosa pot alleujar la pressió inflacionista.
Creixement moderat del sector exterior el 2025 i 2026 pel fre de les exportacions i la moderació del turisme
Degut al context internacional d’incertesa, es preveu que el sector exterior mantingui un creixement moderat tant el 2025 com el 2026. Per una part, les exportacions catalanes s’han frenat a partir de març de 2025. Per l’altra, el turisme estranger comença a moderar-se després d’assolir rècords l’any 2025, tot i que es mantenen les perspectives positives.
Així, el sector exterior, així com el consum públic, perdran protagonisme els propers anys mentre que la demanda interna guanyarà tracció,afavorida per la reducció dels tipus d’interès i el dinamisme del mercat laboral.
S’albira un canvi en el patró de creixement de l’economia catalana a favor de la demanda interna i amb menys dependència del sector exterior
En concret, el nombre d’afiliats continuarà augmentant a un ritme elevat, si bé decreixent (del 2,0% l’any 2025 a l’1,7% el 2026), i l’ acompanyarà una reducció de la taxa d’atur, fins al 8,4% l’any 2026. El sector públic va ser el principal generador d’ocupació el 2024, però es desaccelera notablement la seva contribució el 2025, en un context de major contenció pressupostària. En aquest sentit, també es moderarà la contribució del consum públic al creixement econòmic, amb un augment previst del 2,6% el 2025.
Tot i les condicions favorables per a la renda de les llars —més ocupació i tipus d’interès més baixos—, la millora progressiva del mercat laboral i de les condicions financeres no s’ha traduït en una normalització completa del consum, ja que les famílies mantenen una taxa d’estalvi històricament elevada. Aquest comportament continua frenant, en part, la recuperació del consum, tot i que podria moderar-se en els propers trimestres si es consolida l’augment progressiu del pes del consum de les llars sobre el PIB observat des de 2024.
Pel que fa a la inversió, s’observa una tendència de creixement sostinguda a partir del 2024, especialment en la inversió en béns d’equipament, després d’uns anys per sota dels nivells prepandèmia. En paral·lel, la inversió productiva per treballador també mostra una evolució positiva el 2024, traduint-se en un augment de la productivitat del treball, tot i que aquesta encara no ha recuperat els valors màxims de 2018.
En conjunt, la millora de les condicions de finançament, l’impuls dels fons europeus Next Generation EU, i l’aprofitament dels excedents acumulats per les empreses en exercicis anteriors —que han permès reduir l’endeutament— han reforçat notablement la seva capacitat inversora. En el curt termini es preveu que el creixement de la inversió es mantingui entorn del 2,5% tant el 2025 com el 2026, amb els efectes positius que això comporta sobre la productivitat i el creixement econòmic del país.