La Cambra de Barcelona, a petició de la seva Comissió de Salut, demana la realització massiva de testos ràpids mes enllà de l’àmbit sanitari públic com l’alternativa més eficient a l’aturada de l’activitat econòmica. La situació actual de la pandèmia a Catalunya és insostenible i exigeix actuacions per frenar els contagis, però en cap cas a costa de l’activitat econòmica -en especial de les pimes- i dels propis treballadors.
En aquets sentit, la Comissió destaca les possibilitats que ofereixen els testos d’antígens, més barats i ràpids que les proves PCR. Si bé no són la solució absoluta, obren la possibilitat per exemple a ser aplicats de forma massiva i a realitzar cribatges ràpids a un menor cost. Si això s’acompanya amb mesures d’aïllament de casos positius i rastreig dels seus contactes, ajudaria a estabilitzar igualment la corba.
Perquè l’adopció dels testos ràpids sigui efectiva contra la pandèmia, és necessari estendre el seu ús entre la població i facilitar-ne el seu ús generalitzat fent els canvis normatius corresponents en àmbits com residències, farmàcies, empreses, escoles, … Seria adient també que aquests testos es puguin adquirir i subministrar més enllà del sistema públic i posar-los a disposició de la ciutadania.
Facilitar a tothom l’accés al test ràpid
Per aquest motiu, i atès que és un dret i alhora obligació per a les persones conèixer l’estat de salut propi, des de la Cambra de Barcelona s’insta a les administracions competents a elaborar un pla per facilitar la distribució i la comercialització de tests d’antígens de la forma més generalitzada possible i garantir la seva correcta aplicació per a la detecció de casos positius.
Aquest pla permetria, en primer lloc, poder dur a terme accions en diferents col·lectius i sectors d’activitat de forma controlada, incidint més directament en aquells espais més afectats o amb més risc, i en segon lloc, estendre i normalitzar l’ús de testos ràpids entre la població amb la realització massiva i reiterada de proves combinada amb l’aïllament de casos positius.
La liberalització en la distribució i comercialització de testos, que en tot moment aniria acompanyat pel seguiment de professionals sanitaris, tindria avantatges no només per a la detecció de casos, la reducció del risc de transmissió i la possibilitat de fer cribatges poblacionals o a grups de risc, sinó que també contribuiria a evitar el col·lapse del sistema sanitari, i en especial de l’atenció primària.
D’aquesta manera, es podria controlar l’evolució de la pandèmia amb mesures menys restrictives per a l’activitat econòmica i sempre acompanyades de les recomanacions generals d’higiene i prevenció per donar més seguretat. Es donaria resposta també a la demanda del mercat, facilitant les noves proves als sectors econòmics amb tota la informació i la qualitat necessàries.
No es pot excloure ningú. Cal comptar amb tots els actors del sistema i de la societat des de la coresponsabilitat i la col·laboració (professionals, centres sanitaris, farmàcies, residències, escoles i empreses) per frenar la corba, protegir la salut i reactivar l’economia com més aviat millor.