La Cambra preveu assolir el nivell precrisi a finals de 2022

L’economia catalana ha registrat un descens de dues dècimes el primer trimestre de 2021 per la tercera onada, però es preveu que el PIB es recuperi un 1,2% en el segon trimestre. 

EPIB català creixerà un 6% el 2021, recuperant només la meitat del perdut el 2020. El 2022 continuarà la tendència alcista a un ritme similar (6,1%) i l’economia acabarà l’any aproximant-se al nivell de prepandèmia (99,5%). Aquestes són les principals conclusions de l’Informe de conjuntura catalana del primer trimestre de 2021fetes per l’equip d’AQR-Lab de la UB i la Cambra de Comerç de Barcelona 

Es comencen a veure indicis positius en la crisi de la Covid-19. Després d’un primer trimestre d’estancament en el ritme de recuperació a causa de la tercera onada, en el segon trimestre s’albira una mica més d’optimisme gràcies al bon ritme de vacunació i a l’impacte positiu que tindrà en l’economia mundial la posada en marxa de nous plans d’estímul econòmic com el dels Estats Units de més d’1,9 bilions de dòlars. Però no serà fins al tercer trimestre, amb l’arribada de l’estiu, quan es preveu que la recuperació agafi embranzida. 

Pel que fa al mercat laboral, el 2021 es preveu una recuperació de l’ocupació del 3,8% respecte a l’any anterior. L’allargament dels ERTO fins a final d’any permetrà contenir l’augment de la taxa d’atur, que podria pujar només un punt el 2021 fins al 13,5%, per tornar a reduir-se el 2022 al 12,7%. 


El primer trimestre de 2021 el PIB cau dues dècimes i el segon creixerà un 1,2%  

La recuperació anirà de menys a més el 2021. En el primer trimestre de 2021, estimem un descens del PIB de dues dècimes respecte al quart per la virulència de la tercera onada, i un avenç de l’1,2% el segon trimestre gràcies a la recuperació de la mobilitat per la contenció de la pandèmia per la vacunació. Però no serà fins al tercer trimestre, amb l’arribada de l’estiu, quan es preveu que la recuperació agafi embranzida. De fet, amb l’arribada del bon temps i l’increment progressiu de població vacunada, es preveu que el sector turístic, que a Catalunya representa el 12% del PIB, pugui situar-se en un 50-60% del nivell de 2019, tot i que amb un major protagonisme del turisme nacional que de l’estranger.  

Per altra banda, la indústria continua el gradual procés de recuperació de la mà de les exportacions, que han registrat un increment del 6,4% al febrer malgrat els efectes negatius del Brexit, de la crisi de l’automòbil i de l’encariment del transport marítim procedent dels països asiàtics. El fet que Catalunya tingui una pes destacat dels sectors agroalimentari i farmacèutic, està suposant un element de suport important per a la recuperació global de l’economia.  

En termes interanuals, la caiguda del PIB s’hauria moderat fins al -1,7% el 1T. En el segon trimestre, l’efecte esglaó fa que el creixement sigui del 15,5% respecte al 2T de 2020. El consum privat i la inversió seran els protagonistes de la recuperació el 2021, estimulats per l’estalvi “forçós” acumulat per les famílies i per la posada en marxa dels fons Next Generation EU. Els serveis recuperaran només part de l’activitat perduda el 2021, mentre que la indústria quedarà a prop del nivell precrisi.  

Els sectors més afectats per la pandèmia són els que recuperen més l’optimisme de cara al segon trimestre  

L’Indicador de Confiança Empresarial per al segon trimestre mostra una millora respecte al trimestre anterior i continua la forma de recuperació en “V” asimètrica. Per sectors, l’hostaleria i el transport és el que més augmenta la confiança en el segon trimestre, després d’un primer força dolent per les restriccions i els tancaments. També el comerç i la resta de serveis mostren una millora de la confiança en el segon trimestre però de menor intensitat, mentre que la indústria i la construcció moderen les perspectives després del fort repunt dels trimestres anteriors.