Barcelona, 25 de juliol de 2025.- La Cambra de Comerç de Barcelona participa en el viatge institucional del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, a la Xina amb l’objectiu de reforçar les relacions econòmiques entre Catalunya i el país asiàtic, promoure la internacionalització de les empreses catalanes i atreure inversions d’empreses xineses a Catalunya.
El president de la Cambra, Josep Santacreu, estarà present al país representant la corporació fins al 2 d’agost. Durant aquest període, visitarà les ciutats de Pequín i Xangai, i juntament amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, participarà en diferents trobades empresarials organitzades per la Cambra de Comerç de Barcelona. Entre aquestes activitats, la corporació ha convocat trobades amb grans empreses catalanes assentades a la Xina com Damm, Roca i Ficosa i també ha organitzat amb la Generalitat una trobada amb empreses catalanes a la Xina.
Durant la seva estada al país, Josep Santacreu i Salvador Illa es reuniran també amb entitats com All-China Federation of Industry and Commerce i empreses xineses associades, grans companyies locals com China UniCom i el Port de Xangai. També participaran al sopar amb motiu de l’Any Mundial de la Gastronomia Catalana, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme.
Així mateix, algunes d’aquestes trobades comptaran amb la participació d’altres representants catalans com el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el conseller d’Unió Europea i Afers Exteriors, Jaume Duch, i alts diplomàtics com l’ambaixadora d’Espanya a la Xina, Marta Betanzos, el cònsol general d’Espanya a Xangai, Luis Calvo, i l’ambaixador de la UE a la Xina, Jorge Toledo.
En paral·lel, Josep Santacreu mantindrà reunions amb l’Associació Xina-Europa per a la Cooperació Tècnica i Econòmica (CEATEC), el China International Import Expo Bureau i el Shanghai Technology Exchange-International Centre. El president de la Cambra de Comerç de Barcelona també es trobarà amb representants de la Cambra de Comerç de Xangai.
Relacions econòmiques Catalunya-Xina
Les relacions comercials entre la Xina i Catalunya han experimentat un creixement sostingut durant les darreres dècades. El 2024, la Xina es va consolidar com el segon soci comercial extracomunitari de Catalunya i el primer d’Àsia. En concret, les exportacions catalanes a la Xina van superar els 2.200 milions d’euros, amb un increment del 7% respecte a l’any anterior, mentre que les importacions des de la Xina van arribar als 11.500 milions d’euros, principalment en productes tecnològics, tèxtils, maquinària i béns de consum.
Actualment, més de 200 empreses catalanes tenen presència directa a la Xina, ja sigui a través de filials, delegacions comercials, joint ventures o acords de distribució. Els sectors amb més implantació catalana al país són la indústria farmacèutica i biotecnològica, l’automoció i components, l’alimentació i begudes (especialment vins i oli d’oliva), la moda i tèxtil la maquinària industrial i equipament tecnològic. Entre les empreses catalanes més destacades a la Xina hi ha Grifols (biotecnologia i hemoderivats), Fluidra (solucions per a piscines i wellness), Roca (sanitaris i equipament per a la llar), Mango (tèxtil i moda), Puig (perfumeria), Ficosa (components d’automoció), Girbau (maquinària industrial), i Celler Torres (sector alimentari i vins).