El projecte europeu TOURBIT analitzarà tecnologies digitals noves i innovadores per a la indústria turística, incloent-hi les solucions tecnològiques que són tendència al mercat com l’analítica de dades, el cloud computing, la intel·ligència artificial (AI), l’internet de les coses (IoT), la blockchain, la ciberseguretat, la realitat virtual (VR) i la realitat augmentada (AR). Per això, la Cambra de Barcelona atorgarà 112.000€ en ajut financer a empreses catalanes del sector turístic perquè adoptin noves solucions tecnològiques.
Així, els negocis turístics tindran l’oportunitat d’iniciar el seu camí de transformació digital amb el Digital Readiness Index, una eina d’autoavaluació en línia que permetrà avaluar el seu nivell de digitalització i recomanarà accions per millorar-la. Segons el nivell de digitalització, tindran un programa complet de webinar per tenir accés a més coneixement sobre eines tecnològiques i solucions innovadores.
En aquest sentit, mitjançant una comunitat en línia sobre innovació turística, es fomentarà la connexió, coneixement i col·laboració entre les pimes turístiques i els actors clau del turisme, de la tecnologia i de les start-ups. S’organitzaran també tallers de creació conjunta i una hackathon amb la participació de stakeholders d’arreu d’Europa.
Un projecte europeu impulsat per vuit socis de Catalunya, Bèlgica i Finlàndia, entre d’altres.
La Cambra de Comerç de Barcelona participa com a soci en el nou projecte europeu TOURBIT, liderat per l’Agència Catalana de Turisme, del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i el qual està cofinançat al 75% pel programa europeu COSME, que vol fomentar l’adopció de la digitalització i la innovació de les pimes turístiques.
Fins al juny de 2024, el projecte comptarà amb 8 socis per impulsar conjuntament una transformació digital més ràpida del sector turístic europeu: l’Agència Catalana de Turisme; la Cambra de Comerç de Barcelona; la Welcome city Lab de Paris&Co, la primera incubadora del món creada per donar suport a startups innovadores orientades al sector del turisme; l’ARCTUR, pime d’R+D d’Eslovènia, impulsora de la iniciativa Tourism 4.0; el Cluster hospitality.brussels hosted by hub.brussels, el qual dona suport a les pimes turístiques de Bèlgica perquè integrin la digitalització i les tecnologies digitals a la seva estratègia empresarial; el Clúster del Turisme d’Islàndia; la Universitat de Ciències Aplicades de Lapònia de Finlàndia, membre del Clúster de Turisme Àrtic Intel·ligent i Sostenible; i el Centre d’Innovació Turística NEST de Portugal.
El partenariat del projecte TOURBIT proposa un esquema de suport transnacional i d’ecosistema creuat (interacció i cooperació entre els actors de l’ecosistema turístic i els ecosistemes d’altres indústries) basat en un marc de tres pilars (Learning, Building, Testing and Implementing) que té com a objectiu permetre a les pimes turístiques millorar i implementar les seves capacitats necessàries per prosperar en l’era digital.
Amb tot plegat, TOURBIT es fixa com a objectiu donar suport econòmic a 62 pimes turístiques de les 7 destinacions implicades, en el marc d’un Programa d’Acceleració Digital. A Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona, conjuntament amb l’Agència Catalana de Turisme, llançaran una convocatòria de subvencions en concurrència competitiva que donarà un ajut financer de 8.000€ a 14 pimes catalanes del sector turístic.
Lapònia acull el tret de sortida del projecte amb més de 150 participants
La Universitat de Ciències Aplicades de Lapònia va acollir el passat 6 d’abril a Rovaniemi (Lapònia, Finlàndia) la conferència inaugural del projecte europeu TOURBIT, organitzada amb el suport de l’Agència Catalana de Turisme, coordinadora del projecte.
Durant la conferència inaugural es va presentar oficialment l’inici del projecte TOURBIT, especialment a les destinacions on el projecte centrarà les seves activitats: Bèlgica, Lapònia (Finlàndia), Illa de França (França), Islàndia, Portugal, Eslovènia i Catalunya.
L’acte va comptar amb la participació d’una desena de ponents representants del projecte TOURBIT: l’Agència Catalana de Turisme, la Cambra de Comerç de Barcelona, Paris and Co, ARCTUR, Hub Brussels, el Clúster de Turisme d’Islàndia, la Universitat de Ciències Aplicades de Lapònia i NEST. – Centre d’Innovació Turística. A més, dos representants dels agents turístics lapons van participar en el programa mostrant la seva experiència en digitalització: l’Agència de Turisme de Lapònia finlandesa i l’empresa familiar Sallatunturin Tuvat.
Entre els més de 150 participants, hi van estar presents pimes turístiques, experts digitals, start-ups i entitats de suport empresarial, d’arreu de les destinacions TOURBIT. En el marc de la presentació del projecte es va posar especial èmfasis en com es donarà suport a l’acceleració de la transformació digital i l’adopció de la innovació de les pimes turístiques, alhora que s’aborden diferents temes com ara: els primers passos per al camí de digitalització d’una pime turística, les tendències en la digitalització i les tecnologies facilitadores aplicades a les pimes turístiques, així com la col·laboració amb la comunitat tecnològica/startups afavoreix la competitivitat i la resiliència de les pimes turístiques.
La rectora de la Universitat de Ciències Aplicades de Lapònia, Riitta Rissanen, va esmentar que el “projecte TOURBIT és un projecte europeu molt important i innovador per promoure l’ecosistema empresarial del turisme digital en el context de les pimes europees. El turisme és una de les àrees de negoci clau a Lapònia”. A més la rectora va manifestar el seu agraïment per poder desenvolupar noves oportunitats i serveis sostenibles per al turisme juntament amb les pimes i els socis globals. “És molt obvi que tots necessitem noves habilitats i desenvolupament de capacitats per poder afrontar els reptes de la transició verda i la digitalització en el turisme global”, va afirmar. De fet, la Universitat finlandesa considera que la col·laboració a nivell europeu és la clau de l’èxit perquè aquest projecte aporti resultats.