La Cambra desaprova la decisió del govern espanyol de retallar 215M€ les polítiques actives a Catalunya

Aquesta retallada suposa el 55% del pressupost del SOC destinat a tal fi a Catalunya.

Una de les primeres mesures de l’Estat per fer front a la crisi sanitària ha estat reduir el pressupost destinat a la Formació Ocupacional pel 2020. Això es traduirà en una retallada de més de 215 milions d’euros sobre el desplegament de polítiques actives d’ocupació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), la qual cosa suposa el 55% del pressupost que aquesta entitat destina a tal fi. La Cambra de Barcelona considera un error extraordinari aquesta decisió.

El Reial Decret 11/2020 del 31 de març estableix que, amb caràcter excepcional i per fer front a la crisi provocada per la COVID-19, “els ingressos derivats de la cotització per formació professional obtinguts el 2020 podran destinar-se al finançament de qualsevol de les prestacions i accions del sistema de protecció per desocupació”. Això comporta desviar les cotitzacions per formació professional que aporten les empreses i els treballadors al sistema.

Ens enfrontem a una greu crisi econòmica que farà baixar les taxes d’activitat i d’ocupació. La incertesa i les mesures de desconfinament abocaran moltes empreses a una situació insalvable, que es traduirà en acomiadaments o fins i tot el tancament d’activitat. Com a conseqüència, la bossa d’aturats es veurà incrementada. Per aquest motiu no podem acceptar de cap manera aquesta retallada per part de l’Estat en el desplegament de polítiques actives d’ocupació i formació a Catalunya.

De fet, la inversió en formació ocupacional ja era insuficient abans de la crisi sanitària. En temps de crisi, la inversió en formació és més necessària que mai ja que invertir en educació és equivalent a invertir en creixement econòmic i social. La qualificació dels treballadors i les treballadores serà una eina bàsica per fer front a la crisi que patirem, i en aquest sentit, des de la Cambra de Barcelona creiem que en lloc de retallar, cal augmentar la inversió en formació ocupacional i en formació en general.

Aquesta retallada no només condemna la possibilitat d’incorporar treballadors al mercat laboral sinó que també provocarà l’aturada de tot un sector que presta serveis de formació als treballadors, en bona part format per entitats del tercer sector. En paral·lel, i no menys important, es desatendrà l’emprenedoria en un moment en què cal potenciar la creació d’activitat i llocs de treball.

El Govern espanyol nega que sigui una retallada, sinó una suspensió temporal. La realitat és que ja han passat dos mesos des de l’establiment de l’estat d’alarma, i com més temps passem en la incertesa, més es posarà en risc tot el sector. Reactivar l’economia passa per posar els recursos econòmics en els motors generadors d’ocupació i en preparar els aturats en la seva qualificació. Qualsevol altra orientació serà un error greu que alentirà molt més la recuperació econòmica.