La xarxa d’infraestructures catalana necessita solucions urgents per garantir la competitivitat del teixit empresarial i competir en igualtat de condicions que la resta de països europeus. Aquest és un dels missatges que el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ha reivindicat aquest dijous a la jornada “Construint ponts amb les infraestructures”.
L’acte, organitzat per Foment del Treball, ha aplegat els agents socials i altres entitats representatives de l’empresariat català com les Cambres de Comerç per reclamar més inversions a l’Estat en matèria d’infraestructures. La jornada també ha comptat amb la presència d’alts càrrecs públics com ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, entre altres.
Durant la seva intervenció, el president de la Cambra de Barcelona ha celebrat que totes les institucions implicades hagin pogut unir esforços per reclamar les infraestructures que mereix Catalunya, atès que les mancances en infraestructures, ha afegit, “han estat contínues en els darrers 20 anys” i han acumulat una llarga llista de punts negres a la xarxa catalana.
Un dèficit “intolerable”
El Corredor del Mediterrani, la xarxa ferroviària de Rodalies, els traçats viaris d’autovies i el sistema aeroportuari són algunes de les infraestructures que no s’han pogut desenvolupar correctament a Catalunya a causa del dèficit d’inversions per part de l’Estat, quelcom en què han coincidit els ponents de la jornada i han traslladat al ministre José Luis Ábalos.
La Cambra ha constatat que les inversions de l’Estat fetes a Catalunya no es corresponen amb el seu pes sobre l’economia, i en els darrers cinc anys, s’ha acumulat un dèficit de 3.100 milions d’euros. Ara bé, si ens fixem només en la inversió en infraestructures, durant el període 2001-2018 s’han deixat d’executar 8.000 milions d’euros, una xifra equivalent al 3,3% del PIB català.
El president de la Cambra de Barcelona ha lamentat les greus conseqüències d’aquestes mancances i ha senyalat que, si l’Estat hagués executat la totalitat de la inversió pressupostada en infraestructures de transport a Catalunya, s’haurien generat 20.000 milions d’euros de facturació addicional al territori i s’haurien creat més de 111.000 llocs de treball a temps complet.
Per últim, ha recordat que, tal i com es va senyalar en un estudi publicat al desembre, caldria invertir 45.000 milions d’euros per corregir el dèficit acumulat en infraestructures a Catalunya.
Un nou model econòmic
La crisi derivada de la Covid-19 no ha fet més que refermar la necessitat d’un canvi de model. En nom de les 13 Cambres de Comerç catalanes, Joan Canadell ha defensat un model econòmic descentralitzat i distribuït territorialment per a Catalunya, que doni resposta als efectes del canvi climàtic i amb una bona política d’inversions i racionalització de les despeses.
Ha afegit que cal també un nou model de mobilitat, amb mesures com l’impuls de les infraestructures de transport públic metropolità, la construcció de nous accessos ferroviaris al Port de Barcelona i d’estacions d’intercanvi modal. En aquest sentit, ha interpel·lat també al conseller de Territori, Damià Calvet, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, presents a l’acte.
El president de la Cambra de Barcelona ha considerat imprescindible una planificació previsible, raonada i raonable d’inversions en infraestructures per part de les administracions públiques, especialment per part de l’Administració General de l’Estat, i ha afegit que els fons europeus de recuperació seran una oportunitat irrepetible per adreçar bona part d’aquestes necessitats.
“Caldrà claredat sobre qui assumeix la responsabilitat d’identificar, seleccionar i prioritzar els projectes. També caldrà saber quin rol poden exercir tant la Generalitat com la iniciativa privada”, ha afirmat Joan Canadell, que ha assegurat que “ara ens hi juguem molt”,