Catalunya ha registrat 170.093 treballadors en ERTO de mitjana el darrer mes de gener, un 23,7% del total de l’Estat. Com s’ha vist al llarg de l’evolució de la pandèmia, els efectes de la crisi han estat globals, però amb intensitats diferents per sectors, sent els de l’hoteleria i restauració, el comerç, el transport i tots aquells serveis que depenen del turisme, els més perjudicats per les restriccions imposades a les seves activitats.
Ahir, el president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar un nou paquet d’11.000 milions d’euros per a pimes, empreses i autònoms, que es posarà en marxa properament amb l’objectiu de reforçar la solvència dels balanços, fer inversions i contractar treballadors per “iniciar la recuperació econòmica en plenitud de facultats”, segons va explicar.
Des de la Cambra de Barcelona, com hem fet reiteradament en els darrers mesos, demanem, en primer lloc, que aquest paquet es tradueixi íntegrament en ajudes directes i indemnitzacions a les empreses i autònoms.
En segon lloc, considerem que aquestes ajudes necessiten urgentment d’una planificació i implementació immediata amb l’objectiu d’aturar el tancament d’empreses que eren plenament viables econòmicament en el context precrisi.
En tercer lloc, el repartiment i adjudicació s’hauria de fer segons el grau d’afectació de treballadors en ERTO a cada territori. En aquest sentit, Catalunya, una economia més oberta a l’exterior i principal destinació turística, concentra el 23,7% del total de les persones en ERTOS de mitjana al gener d’Espanya: 170.093 persones. Per aquest motiu, la Cambra considera que les empreses i autònoms catalans haurien de rebre la mateixa part proporcional d’aquest paquet d’ajudes: 2.600 milions d’euros.
De fet, aquesta era una de les demandes que la presidenta en funcions, Mònica Roca i Aparici, li va fer arribar a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, durant la reunió mantinguda després de la inauguració del HUB cambraDigital la setmana passada. La corporació, com ha anat reiterant en diverses ocasions, exigeix que l’Estat sigui el principal finançador de les ajudes directes,?ja que és qui té accés als mercats, ja sigui via emissió de deute o MEDE.??En aquest sentit, a principis de febrer la Cambra va demanar a l’Estat que?creés un nou fons autonòmic Covid-19 d’ajudes directes a empreses?de forma urgent a aplicar durant el primer trimestre, per compensar tant les pèrdues passades com les futures.?
Tot i l’anunci, considerem que les ajudes són insuficients, atès que segons estimacions pròpies, l’impacte sobre l’excedent brut d’explotació de les empreses afectades per les restriccions de l’octubre al gener ascendeix a 2.171 milions d’euros. Càlcul que no té en compte totes les pèrdues que esdevindran d’aquí en endavant fins a assolir la immunitat de grup i tornar a una relativa normalitat.