La Cambra de Comerç de Barcelona, un cop valorat el recent acord assolit entre l’Estat i el Comitè Nacional de Transport per Carretera, insta a continuar escoltant i recolzant el col·lectiu de transportistes i treballar sobre la base d’aquest acord per millorar la situació del sector i aconseguir el cessament de les aturades.
Les mesures incloses en aquest acord, que començaran a aplicar-se el dia 1 d’abril, estan en la línia de les aplicades a altres països europeus com per exemple França, combinant una subvenció directa de 450 MEUR als professionals del transport (viatgers i mercaderies) que tindrà un efecte compensatori a nivell de tresoreria, amb l’abonament de 20 cèntims d’euro per litre de combustible repostat, que contribuiria a compensar la pujada del preu a curt termini (fins al mes de juny).
No obstant això, la Cambra considera que aquesta és una proposta que l’Estat ha plantejat tard, gairebé dues setmanes després que s’iniciessin les aturades, que han provocat bloquejos en infraestructures estratègiques com el Port de Barcelona, retencions de trànsit i talls en autopistes com la C-31 i la Ronda Litoral. Paral·lelament, les protestes han causat problemes a les cadenes de producció i consum, fins al punt que grans empreses ja han alertat que si no poden accedir a les matèries primeres hauran d’aturar la producció.
D’altra banda, cal subratllar que l’acord no recull tots els problemes acumulats durant anys pel sector del transport, que s’han vist agreujats per la crisi energètica i l’increment del preu dels carburants. És per això que s’ha de tractar com un punt de partida perquè les administracions públiques continuïn treballant de manera conjunta per donar resposta a totes les demandes del sector.
Els problemes d’aprovisionament fa mesos que impacten en el teixit econòmic a causa de l’elevada demanda i l’encariment de les matèries primeres, tal com recull l’Enquesta de Clima Empresarial. Si les protestes dels transportistes s’enroquen, aquest desabastiment podria agreujar-se, un escenari que cal evitar a tota costa per no posar en risc la producció de les empreses i els seus llocs de feina.
El preu del combustible no és l’únic problema del transport
El sector del transport per carretera a l’Estat espanyol, pel seu alt nivell d’atomització (majoritàriament autònoms i pimes, i amb més de la meitat de les empreses només amb una flota d’un sol vehicle), és especialment vulnerable davant de situacions de crisi com les que hem estat vivint durant els últims dos anys. Requereix, doncs, una especial atenció i suport per part de les administracions.
En aquesta línia es va emetre recentment el Reial decret llei 3/2022, d’1 de març, de mesures per a la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera i del funcionament de la cadena logística. En aquest Reial decret s’estableix finalment l’obligatorietat de reflectir en el contracte de transport l’increment en el preu del combustible. Fins ara, el desacord entre les dues parts impedia l’actualització del preu, cosa que situava els transportistes en clar desavantatge. Ara cal posar-lo en funcionament de manera efectiva.
Aquesta és una prova més del fet que les administracions porten massa temps per respondre a les necessitats d’un sector que desenvolupa un rol clau per la nostra economia i que és peça fonamental per al funcionament del nostre teixit productiu i de consum.
Cal recordar que els problemes del sector no se centren només en l’augment del preu del combustible. D’una banda, un sector no pas minoritari pateix una precarietat creixent en termes de preus i afronta condicions de pagament d’entre 60 i 90 dies. D’altra banda, es troba també la pressió a la que s’està sotmetent al sector en el marc dels objectius, necessaris per altra banda, de descarbonització del transport, en especial amb l’aplicació de les Zones de Baixes Emissions.