La Cambra de Barcelona ha impulsat la mobilitat internacional a l’FP en el marc del projecte KEYMOB

KEYMOB aconsegueix un acord entre Catalunya, Baden-Württemberg i la ciutat Chomutov per potenciar la mobilitat transnacional.

El projecte KEYMOB, finançat pel programa Erasmus + de la Unió Europea (KA2), ha presentat quatre informes que analitzen els beneficis de la mobilitat en el marc de la Formació Professional (FP) i les competències transversals que els estudiants adquireixen durant les pràctiques a l’estranger.

KEYMOB va començar fa dos anys i mig, i aquest març ha acabat amb èxit gràcies a la implicació de vuit socis i cinc països col·laboradors que han treballat sota la direcció de la Cambra de Comerç de Barcelona. L’objectiu principal del programa ha estat desenvolupar la cooperació entre centres de formació, empreses, governs regionals i municipals, i crear eines curriculars i acords per afavorir el desenvolupament de les competències transversals dels estudiants a l’estranger.

Un dels resultats positius del projecte ha estat l’acord entre les regions participants, Catalunya, Baden-Württemberg i la ciutat de Chomutov, per desenvolupar conjuntament les competències transversals dels alumnes en un context de mobilitat transnacional.

En aquest sentit, el projecte ha volgut posar llum a un dels actuals problemes de l’educació, segons la Comissió Europea: la discordança entre les competències adquirides en formació i les exigides en el lloc de treball. És per això que KEYMOB ha apostat per potenciar l’FP, elaborant material curricular i creant vincles entre els països que volen afavorir la mobilitat internacional dels seus estudiants. D’aquesta forma quan els joves finalitzin la seva formació podran inserir-se més fàcilment dins del mercat globalitzat, internacional i interrelacionat actual.

En resum, KEYMOB ha treballat per reforçar els lligams internacionals i ha publicat una proposta curricular per desenvolupar competències transversals en un marc internacional. L’afany del projecte ha estat que els joves estudiants s’enfrontin a escenaris nous i desenvolupin les seves habilitats transversals mentre descobreixen una altra cultura.

 

L’associació del projecte estava formada pels membres següents, liderats per la Cambra de Barcelona:

  • El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya
  • El centre d’FP Kaufmännische Schule 1 (Baden-Württemberg, Alemanya).
  • El centre municipal de formació professional de Chomutov, Stredni odborna skola energeticka a stavebni, Obchodni akademie a Stredni zdravotnicka skola, Chomutov, prispevkova organizase (Chomutov, República Txeca).
  • Equips d’experts de la Fundació Catalunya-Europa i NOTUS
  • Les següents associacions europees: Associació Europea d’Autoritats Locals i Regionals per a l’Aprenentatge Permanent (AISBL-EARLALL) i Fondation des régions Européennes pour la recherche en éducation et en formation (FREREF).

Les activitats bàsiques del projecte KEYMOB van consistir principalment en la preparació de dos lliuraments intel·lectuals i la seva difusió:

  • El primer era una proposta curricular per desenvolupar competències transversals en situacions de mobilitat internacional per incorporar-les als programes de formació d’aprenents liderats per FREREF en col·laboració amb els altres socis.
  • El segon era una guia per a professors de centres de formació i tutors d’empreses sobre l’aplicació de criteris de qualitat per al desenvolupament d’habilitats transferibles per als aprenents durant el seu període de mobilitat transnacional.