Imatge d'arxiu

La Cambra de Barcelona destinarà gairebé 350.000 d’euros per promoure la innovació i la digitalització en el teixit comercial

La darrera edició del programa va constatar que tant les xarxes socials com les aplicacions de localització juguen un paper fonamental a l’hora de promoure les visites els comerços, sent la digitalització clau per promocionar els punts de venda.   

L’onzena edició del Programa de Comerç Minorista, participat per la Cambra de Comerç de Barcelona, inverteix, un any més, gairebé 350.000 euros destinats a millorar la competitivitat, la innovació i el grau de digitalització del sector del comerç al territori.  

Aquesta iniciativa promoguda per la Cambra de Comerç de Barcelona porta a terme tres grans actuacions, que, a grans trets, consisteixen a: oferir diagnosi d’innovació comercial per optimitzar els punts de venda i la competitivitat digital; organitzar jornades divulgatives relacionades amb la digitalització i l’adaptació als nous canvis en el món del comerç, i la dinamització de zones comercials mitjançant aspectes relacionats amb les TIC.

Concretament, es realitzaran una vintena de diagnosis d’Innovació Comercial amb l’objectiu de proporcionar recomanacions de caràcter estratègic, innovador i digital per a la renovació i optimització de la gestió del punt de venda. Una acció que ha de contribuir a impulsar que les pimes comercials adoptin metodologies i solucions que els permetin millorar la seva competitivitat i el seu grau de digitalització.  

Així mateix, s’organitzaran una desena de tallers de comerç divulgatius adreçades a sensibilitzar a les pimes comercials, especialment a les més petites, sobre la importància del màrqueting digital, mitjançant l’ús de metodologies i eines aplicades al sector, i amb la difusió de manuals de bones pràctiques. Aquests continguts divulgatius també perseguiran millorar la capacitació dels empresaris, dels directius i dels empleats del comerç minorista en la gestió del negoci, per incrementar la competitivitat i l’adaptació als canvis que afecten actualment al sector (crisi econòmica, nous hàbits i perfils de consumidors, comerç electrònic, etc.).  

Amb el mateix objectiu, es desenvoluparan plans de dinamització de les zones comercials per incentivar accions promocionals innovadores en les que s’incorporin, en la mesura del possible, aspectes relacionats amb les TIC. Es persegueix impulsar el consum en diferents àmbits comercials, com són els mercats municipals, els eixos comercials i els centres comercials oberts, mitjançant campanyes de promoció de vendes en el petit comerç o esdeveniments per dinamitzar i promoure els valors d’interès comercial.   

Les xarxes socials i les aplicacions de localització claus per atraure clients al punt de venda  

El Programa del Comerç Minorista 2022 va permetre reafirmar el sector del comerç és vital per l’economia catalana, ja que té un elevat impacte multiplicador per cada euro que es mobilitza se’n generen 2,35 euros en el conjunt de l’economia. A més, va constatar que la despesa dels visitants dels municipis metropolitans és vital per assegurar la viabilitat del model comercial de la ciutat de Barcelona, sent el comerç un dels principals generadors d’ocupació i riquesa. Aquesta conclusió s’extreu de l’estudi Informe sobre la importància de l’economia del visitant de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB) per re-economitzar el centre de Barcelona realitzat a través de programa a petició de la Unió d’Eixos Comercials Turístics, Barcelona Oberta.   

L’objectiu de la publicació era dotar a les associacions ubicades als eixos comercials més turístics de Barcelona d’eines que els permetin desenvolupar estratègies clau per a re-economitzar el centre de la ciutat. En aquest sentit, l’informe posa l’accent en el fet que tant les xarxes socials com les aplicacions de localització juguen un paper fonamental a l’hora de promoure les visites els comerços, per tant, la digitalització és clau per promocionar els punts de venda.