Barcelona, 29 de maig de 2020.- La campanya “Jo vull ser…” ha posat a disposició dels més de 118.000 estudiants que finalitzen els estudis de Batxillerat o ESO un espai web per contribuir a orientar la decisió de quins estudis universitaris o professionals cursar el pròxim curs. En un moment en què les preinscripcions als centres universitaris i professionals s’obriran en els propers dies, la Cambra de Barcelona fa un pas més en la seva voluntat de transmetre les necessitats reals del mercat i facilitar així la presa de decisions a la comunitat educativa.
En concret, s’ha habilitat el següent espai web cambrabcn.org/jovullser que incorpora una taula interactiva amb més de 100 estudis els quals es desglossen amb les ofertes publicades l’any 2018, els nivells salarials amb una experiència de menys i de més de 5 anys i, per últim, mitjançant un sistema de semàfors, es descriu la previsió de sortida professional que hi ha per la professió. A més, per tal de contemplar totes les opcions d’estudi la taula es divideix entre estudis universitaris i cicles de formació tant de grau mig com superior.
D’aquesta forma, qualsevol estudiant que senti inquietud per algun estudi concret podrà fer la cerca a la plataforma i obtenir les dades específiques per aquest. Així mateix, també els podrà ordenar per grau de sortida professional o per nivells salaris. L’objectiu no és dirigir als estudiants a estudiar cap a allò que no volen, però sí que aquells que tenen dubtes tinguin tota informació a l’abast per prendre la decisió més encertada.
La posada en marxa d’aquest espai es recolza d’una campanya a Instagram amb l’etiqueta #JoVullSer ser on la Cambra vol trencar mites al voltant dels estudis i professions, i posar l’accent en les mancances i realitats del món laboral.
Els resultats oferts són fruit d’un estudi elaborat pel Gabinet d’estudis de la Cambra de Barcelona en base l’anàlisi de més de 300.000 ofertes publicades al portal d’InfoJobs. D’entre les conclusions principals destaca, entre d’altres, que:
- Els graus universitaris amb major inserció laboral són informàtica i telecomunicacions, les enginyeries, medicina, farmàcia i infermeria.
- 2 de cada 3 graduats en enginyeria guanyen més de 2.000€ al cap de 3 anys de finalitzar els estudis.
- Els professionals en formació TIC guanyen un 19% més que la mitjana.
- Les empreses tecnològiques busquen dones que hagin cursat graus STEM*.
- Les branques d’FP informàtica, industrials, alimentació, química, sanitat i transport són les que tenen major demanda laboral.
- Les dones són menys del 6% de l’alumnat en els cicles FP que tenen una alta demanda en el mercat com electrònica, mecànica, manteniment i transport.
*STEM: Science, Technologic, Engineering & Mathematics