La Cambra de Barcelona celebra que s’hagi aconseguit estabilitzar els brots de coronavirus a Catalunya, tal i com va anunciar dimarts passat el Secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a qui la corporació reconeix la feina feta. Tot i que aquest anunci envia un missatge positiu a la ciutadania i al teixit econòmic, la Cambra lamenta que les mesures de control hagin arribat tard i el sector turístic s’hagi vist greument perjudicat.
Mesos abans d’aquest repunt, a les reunions del Pacte per Barcelona, la Cambra ja havia advertit de la necessitat d’establir una estratègia clara i contundent per controlar la pandèmia i evitar el tancament d’àrees, la qual cosa provocaria cancel·lacions turístiques als mesos clau de juliol i agost. Aquesta estratègia s’hauria d’haver vehiculat a través de tres mesures: realitzar testos PCR massius, destinar més recursos tant humans com tecnològics, al rastreig i aïllament dels casos positius.
Recentment s’han anunciat testos massius de coronavirus als municipis de Terrassa, Sabadell, Ripollet, Vilafranca del Penedès i Santa Coloma de Gramenet en resposta a l’augment de casos. Dimecres passat es van afegir a la llista dos barris barcelonins. Aquesta és precisament una de les mesures que podrien haver ajudat a controlar millor els rebrots del Segrià i L’Hospitalet de Llobregat, la qual cosa denota que les mesures de la Conselleria de Salut, tot i que encertades, han arribat tard.
La falta de previsió en el control dels contagis ha generat desconfiança en els principals emissors de turistes com per exemple França, que va recomanar als seus ciutadans no viatjar a Catalunya, i Bèlgica, que directament va prohibir viatjar a Barcelona i Lleida. Això, en ple mes de juliol, va ser un cop molt dur al sector turístic català, que al mes de juny començava a recuperar-se després del primer confinament amb l’arribada de 143.836 viatgers i una ocupació del 18%. La ciutat de Barcelona, juntament amb París, liderava la recuperació de les reserves internacionals.
Quan semblava que les dades apuntaven a l’optimisme, els brots del mes de juliol i la resposta internacional va provocar una caiguda generalitzada de les reserves arreu del territori, motiu pel qual la Cambra de Barcelona va demanar la creació d’un mapa de destinacions turístiques amb els nivells de contagi de la COVID-19. L’enfonsament d’aquest sector pot tenir conseqüències devastadores per a l’economia catalana ja que aporta el 12% del PIB de manera directa i el 14% de l’ocupació, tot i que indirectament el pes d’aquesta activitat a l’economia pot arribar al 25%.
Amb els brots ja estabilitzats, el que cal ara és mantenir aquesta situació i destinar els recursos necessaris per a un millor control de les cadenes de contagi. Segons l’Observatori del Turisme de Barcelona, les reserves a la ciutat durant les darreres setmanes de juliol han continuat la tendència a la baixa. Cal, doncs, enviar missatges en clau positiva per restaurar la confiança i propiciar la recuperació de l’activitat econòmica el que queda de temporada estiuenca.
Per altra banda, no podrem parlar de reactivació econòmica sense l’obertura de les escoles. Per tal d’afrontar el darrer trimestre de l’any, cal garantir l’obertura de les escoles i el seu funcionament d’una manera sostinguda. De la mateixa manera que fa temps vam exigir tests massius a la població i s’ha demostrat el seu bon resultat, ara exigim un cribratge efectiu i continuat a l’alumnat, al professorat i al personal docent, d’administració i serveis per aconseguir la detecció precoç, ràpida i efectiva de positius, així com el pla en cas de trobar-ne.