La Cambra de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, dins de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, han presentat el primer grup d’interès català de navegació per satèl·lit, que s’anomenarà Catalan Navigation Task Force. L’acció vol potenciar l’economia New Space a Catalunya i servir com a punt de trobada entre els diversos representants que donaran forma a aquest ecosistema català.
En aquest sentit, l’objectiu del grup és generar visibilitat i sensibilitzar a la població sobre el pes transcendental d’aquesta nova economia, promoure l’assoliment de reptes i donar a conèixer les perspectives del sector New Space a Catalunya. A més, des del grup també es treballarà per generar i retenir el talent, que ha de servir per nodrir i enfortir el sector del Global Navigation Satellite Systems (GNSS) al territori.
L’acte de presentació de la Catalan Navigation Task Force ha comptat amb la participació del director General d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Daniel Marco, el vicepresident primer de la Cambra de Barcelona, Antoni Fitó, i representants dels membres del grup Rokubun, Geonumèrics, i els grups de recerca universitària UAB-SPCOMNAV, UPC-AGE, UPC-IonSAT i CTTC-Geomàtica.
La radiografia internacional del sector GNSS
A escala internacional, l’any 2019 l’European Space Agency (ESA) va dedicar la tercera partida pressupostària més gran a desenvolupar el sector GNSS a escala europea, ja que té un impacte econòmic d’entre el 7 i 10% sobre el PIB europeu. Tanmateix, Catalunya encara no té un ecosistema ben consolidat i fort en matèria de GNSS, però té actors acadèmics rellevants i de pes dins del món de la tecnologia GNSS. De fet, Catalunya compta amb 2 dels 9 grups de recerca universitaris més reconeguts a escala mundial.
D’altra banda, el bon ús de la tecnologia GNSS pot beneficiar qualsevol tasca humanitària, fer més fàcil el desenvolupament d’activitats econòmiques, com les agrícoles i ramaderes, i millorar la seguretat pública i privada dels països, entre d’altres. De fet, pot servir per localitzar persones, objectes i animals en qualsevol situació. També, s’utilitza per fer seguiments precisos dels moviments de grans estructures i controlar-ne els riscos de sobrecàrrega, o en casos d’emergències i salvaments en zones de difícil accés.
És per això que la creació de la Catalan Navigation Task Force vol fer valdre el potencial d’aquesta economia, vetllar per la trajectòria acadèmica de GNSS a Catalunya i vol retenir el 70% de talent català (especialitzat en aquest camp) que marxa a treballar a l’estranger.