La Cambra ajuda a les pimes a adaptar-se a la nova norma de facturació electrònica

Participa, junt amb altres socis, en el projecte europeu SMeTOOLS, finançat pel fons CEF Telecom de l’Agència Europea INEA.

Barcelona, 15 de juny de 2018.- La Cambra de Comerç de Barcelona acaba de presentar el projecte SMeTOOLS sobre facturació electrònica a Brussel·les, davant els representants de les delegacions de cambres de comerç de tot Europa que formen part d’Eurochambres.

El projecte, finançat pel fons CEF Telecom de l’Agència Europea INEA, té com a objectiu principal facilitar a les pimes eines i suport per a la implementació de la nova norma europea de facturació electrònica (EN 16931), que entrarà en vigor a l’abril del 2019 .

L’ús de la facturació electrònica a Europa ha tingut un gran creixement i expansió en els últims anys. A Espanya des de 2016 s’han enviat més de 28 milions factures electròniques dirigides a administracions públiques. Un fet que és obligatori en alguns països per a les relacions amb les administracions públiques com a Espanya i Itàlia i a partir de 2019 a Portugal.

No obstant això, fins ara no hi ha un únic format ni preval una única legislació. En l’àmbit B2G (Business to Government, que fa referència a les relacions entre les empreses i govern) cada país de la UE ha establert com a obligatori el format de factura electrònica que més s’adapta a les seves necessitats (facturae en el cas d’Espanya o facturaPA en el cas d’Itàlia).

Dins de l’estratègia de l’Europa 2020 en la qual es promou un mercat digital únic i seguint la Directiva 2014/55/EU del Parlament Europeu, el proper 18 d’abril del 2019 les administracions públiques europees han de poder acceptar el nou estàndard EN 16931, el que ha de permetre a les pimes simplificar l’ús d’aquest mecanisme en el B2G.

La Cambra de Barcelona, junt amb la resta de membres que formen part del consorci que desenvolupa el projecte SMeTOOLS (la Cambra de Comerç de Brussel·les, la Cambra de Comerç de Bolzano, la Unió de Cambres del Vèneto i Invinet Sistemes) estan promovent l’ús de la plataforma de facturació electrònica b2brouter.net adaptada a aquest nou estàndard i a les necessitats dels països participants (Espanya, Bèlgica i Itàlia).

Dintre d’aquest àmbit del projecte s’han portat a terme tallers formatius (en col·laboració amb les Cambres de Comerç de Sevilla, Saragossa i Madrid en el cas d’Espanya), s’ha donat accés a continguts interactius desenvolupats per a explicar la nova norma i s’ha proporcionat suport a les pimes sobre com realitzar projectes de facturació electrònica.

La presentació a Eurochambres va tenir com a objectiu compartir l’experiència d’aquest projecte amb els representants de les Cambres assistents a la sessió i va ser acollida amb gran interès, alhora que es va proposar valorar noves propostes de projectes europeus en aquest àmbit.

Les Cambres de Comerç són un agent destacat a l’hora de facilitar la transferència de coneixement sobre la facturació electrònica, la comprensió de la relació empresa-govern i solucions per fer més accessible el seu ús (especialment en l’àmbit de les pimes). El projecte SMeTOOLS està alineat amb aquesta tasca i fixa el seu interès en les relacions transfrontereres, alhora que aprofita la xarxa de Cambres Europees per generar una base de coneixement sobre les especificacions de cada país.