La 7a hackató europea Cassini explora com la tecnologia i les dades obtingudes a l’espai poden facilitar la sostenibilitat i la transició verda

L’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de la UPC a Castelldefels (Barcelona) serà una de les seus europees de la hackató, del 13 al 15 de setembre. La iniciativa està oberta a joves professionals, estudiants, investigadors/es i empresaris/es i no requereix tenir experiència en el sector espacial.

La iniciativa Cassini de la Comissió Europea organitza una nova edició per fomentar l’esperit empresarial dins del sector espacial amb la 7a Hackató Cassini. Es tracta d’una competició on els participants han de col·laborar per crear solucions innovadores que responguin a diferents desafiaments globals aplicant tecnologia i dades obtingudes a l’espai. Enguany la temàtica de la hackató Cassini serà la sostenibilitat i la transició verda.

La hackató se celebrarà de manera simultània del 13 al 15 de setembre a 10 localitzacions europees com Croàcia, Itàlia i Polònia, de manera presencial i en línia. Una d’aquestes localitzacions serà a Catalunya, concretament a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de la UPC, ubicada al Parc Mediterrani de la Tecnologia a Castelldefels (Barcelona).

L’objectiu de la present edició de la hackató Cassini serà comprovar com la tecnologia espacial pot facilitar la sostenibilitat ambiental i la transició verda. Concretament, llançarà 3 reptes:

  • Informes d’emissions i petjada de carboni: cada cop més estesos a l’agenda global, aquests informes permeten a les empreses adaptar-se a les normatives de sostenibilitat i fer seguiment del seu impacte ambiental. Els participants poden idear solucions en àrees com la detecció de fraus en crèdits de carboni, el monitoratge d’emissions i les certificacions.
  • Vida sostenible: es planteja el repte de crear espais urbans més respectuosos amb el medi i que mantinguin a la ciutadania informada sobre aspectes rellevants per a la seva qualitat de vida. En aquest sentit, es poden desenvolupar projectes relacionats amb indicadors de ciutats verdes, optimització de serveis urbans i suport a la formulació de polítiques locals.
  • Mitigació del canvi climàtic: la tecnologia espacial pot ser una gran aliada en la lluita contra l’escalfament global gràcies als satèl·lits d’observació de la Terra. Es planteja el repte d’utilitzar aquesta tecnologia en àrees com la vigilància del nivell del mar i l’erosió costanera, la resiliència davant els fenòmens del canvi climàtic i la prevenció de riscos associats al clima.

La hackcató està oberta a joves professionals, estudiants, investigadors/es i empresaris/es interessats/es en programari, dades, disseny i negocis, que no necessàriament han de tenir experiència en el sector espacial. El dia de l’esdeveniment els/les participants hauran de desenvolupar d’una iniciativa innovadora per solucionar un dels tres reptes proposats utilitzant dades generades per l’Observació de la Terra i les tecnologies de navegació per satèl·lit (GNSS).

Els/les interessats/es en participar en la hackató podran informar-se i formalitzar la seva inscripció a la web (https://www.cassini.eu/hackathons/spain) fins al 5 de setembre. Els 3 equips guanyadors de l’edició local optaran a premis de fins a 1.500 euros, i a més, els 3 millors equips a escala europea seleccionats rebran addicionalment fins a 9.000 euros i 6 mesos de mentoria.

L’edició catalana de la hackató està organitzada conjuntament per la Fundació Privada Knowledge Innovation Market (KIMbcn), l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Cambra de Comerç de Barcelona. A més, la celebració de la hackató compta amb  del Parc Mediterrani de la Tecnologia – PMT, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Càtedra INCIBE i la Universitat de Girona (UdG).