El Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona ha elegit Josep Santacreu com a nou president de la corporació per als pròxims 4 anys. L’empresari català accedeix al càrrec després d’aconseguir el suport de 35 de les 58 vocalies del Ple de la Cambra.
Santacreu, en el seu primer discurs com a candidat a la Presidència, ha destacat la importància d’apoderar el comerç i la indústria de Catalunya per fer-ne un país més proper i competitiu. Així mateix, ha afegit que la Cambra és una institució que representa més de 400.000 empreses i que treballarà per aconseguir apropar-la a totes elles, per aconseguir que sigui una institució unida, àmplia, transversal, representativa del territori, plural, igualitària i paritària.
Per fer-ho, el president ha detallat quatre objectius vertebradors comuns, que es perseguiran al llarg d’aquests quatre anys:
- Representativitat: treballant en xarxa mancomunadament amb tots els sectors d’activitat per tenir en compte tots els agents implicats.
- Influència: convertint-se en un interlocutor creïble i privilegiat de les administracions.
- Efectivitat: mitjançant una gestió més orientada a l’operativitat que redueixi al màxim la burocràcia administrativa.
- Independència: la Cambra ha de tenir el seu punt de vista únic i propi, amb una veu pròpia i no influenciada per cap institució externa.
Així mateix, Santacreu ha afegit que durant el seu mandat es treballarà al voltant de 10 eixos:
- Servei, simplificació i eficàcia: La Cambra és un organisme que ha de servir a les empreses per millorar la seva competitivitat. En aquest sentit, es treballarà per impulsar una corporació menys burocràtica que exigirà unes administracions àgils al servei del desenvolupament empresarial.
- Societat i responsabilitat: El progrés del teixit empresarial només es pot entendre des de la seva contribució a la millora de la societat en termes de benestar i transformació social. La promoció de la igualtat d’oportunitats individual i col·lectiva serà un dels eixos d’acció.
- Sostenibilitat: Es posarà en valor el compromís actiu de l’empresariat amb la responsabilitat mediambiental i social, fomentant així la descarbonització per lluitar contra el canvi climàtic.
- Cultura empresarial: Les empreses i els/les empresaris/es històricament han sostingut el desenvolupament de Catalunya gràcies a la seva vocació de país i internacionalització tenint Barcelona com a punt de connexió i referència amb el món.
- Transformació, innovació i recerca: Estem en una era de canvi de paradigmes en els mercats i els models de negoci en què la transformació derivada de la digitalització de la societat esdevé un element clau en l’estratègia empresarial.
- Internacionalització: S’activarà el focus en els mercats internacionals com a palanca estratègica del creixement.
- Talent i plena ocupació: Captar, promoure i desenvolupar els recursos humans esdevindrà un aspecte estratègic que cal considerar com a prioritari empresarialment. El talent com a tractor del capital. La formació dels recursos humans és el principal motor de la plena ocupació.
- Fiscalitat: Es defensarà un nou model de finançament per a Catalunya, alhora que es treballarà amb l’empresariat per reduir els greuges fiscals actuals envers la resta de l’Estat i les corporacions que abusen de la fiscalitat.
- Infraestructures: Es reivindicaran les inversions i la seva execució per tenir una economia competitiva des del foment de les inversions públiques que siguin els pilars de l’economia catalana.
- Indústria 2.0: Catalunya és un país amb una forta indústria, per això s’impulsarà aquest element com a pilar estratègic empresarial en la nova revolució industrial en la qual estem immersos.
Un cop investit, Santacreu ha fet referència als orígens del negoci familiar impulsat pel seu avi, que li va permetre entrar en contacte amb institucions lligades a La Llotja de Mar com la Llotja de Cereals i aprendre lliçons del seu pare com per exemple la importància d’establir relacions comercials basades en la confiança. Una història que ha marcat la seva trajectòria professional: “Som el que som, en bona part, per com ens han ensenyat aquells que ens han precedit”, ha afirmat.
Josep Santacreu ha destacat la gran responsabilitat d’assumir el lideratge de la Cambra de Comerç de Barcelona, institució que, ha afirmat, “representa a totes les empreses i a tots els que formen part de les empreses del nostre territori”. Seguidament, ha explicat que una de les prioritats del seu mandat serà promoure la transformació social i ambiental des de l’empresa.
“La nostra aspiració és construir la millor Cambra del món”, ha manifestat Santacreu, que ha afegit que seran aliats lleials de totes les organitzacions empresarials que comparteixin l’objectiu de fer del nostre país un país més pròsper i just, i que col·laboraran estretament amb els Consolats i les Cambres de Comerç internacionals per promoure la internacionalització de l’empresariat.
El Ple ha estat presidit pel secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya i president de la Junta Electoral Central, Albert Castellanos. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del conseller d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Roger Torrent.
Composició del Comitè Executiu
A més de la presidència, durant la sessió constitutiva del Ple s’han escollit els integrants del Comitè Executiu, l’òrgan permanent de gestió, administració i proposta de la Cambra, que acompanyaran Santacreu. Les tres vicepresidències de la corporació estaran encapçalades per vocals elegits a proposta de les organitzacions patronals. Així, la vicepresidència primera recaurà en Eloi Planes, membre a proposta de Foment del Treball. Per la seva banda, els membres a proposta de Pimec, Martina Font i Miquel Martí, seran vicepresidenta segona i vicepresident tercer, respectivament.
Xavier Comerma (Banc Sabadell), serà el tresorer de la Cambra i, finalment, les vocalies del Comitè Executiu estaran ocupades per: Xavier Pujol (Fico Cables), Emma Gumbert (membre del Ple a proposta de Pimec), Salvador Vendrell (Ofisol 2000), Marta Angerri (Casa Ametller), August Tarragó (Llop Gestió Esportiva), Joan Nogués (Norprint) i Enric Bordas (Santacreu 2000).
Perfil de Josep Santacreu
Josep Santacreu és llicenciat en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i Doctor en organització d’empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya, diplomat en Administració i Direcció d’Empreses i Gestió Hospitalària a Esade, diplomat en Economia de la Salut a la UAB i graduat per l’Stanford Graduate School of Business amb l’Standford Executive Program.
Santacreu compta amb una llarga trajectòria en direcció empresarial als sectors de la salut, les assegurances i les ONG, a més d’una estreta vinculació als mons de la responsabilitat social corporativa i l’emprenedoria social. Des del 1997 fins al 2023 Santacreu ha estat conseller delegat de DKV Seguros i el 2000 va impulsar la Fundació DKV Integralia, que treballa per la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat i malalties cròniques/degeneratives. En paral·lel a la seva tasca a DKV, l’any 2017 Santacreu va entrar a l’ERGO International Management Commitee (EIMC) i va ser president de Marina Salud (2007-2021) i de DAS Spain (2017-2019).
Anteriorment Santacreu va ser secretari executiu de Medicus Mundi España, una ONG dedicada a la cooperació en salut amb hospitals a l’Àfrica, del 1983 al 1988, any en què va ser nomenat director mèdic de l’Hospital del Mar de Barcelona. Santacreu també va ser director general d’hospital a La Coruña i director general de l’Hospital Quirón de Barcelona.
A més de ser membre del Ple de la Cambra de Barcelona, del 2006 al 2019, ha estat president i fundador de Respon.cat, membre del Consell Assessor de Fujitsu Espanya, membre del Cercle d’Empresaris a Madrid i fundador i vicepresident d’Esade Alumni. En el terreny governamental, Santacreu ha assessorat la Generalitat de Catalunya en matèria de sostenibilitat del sistema sanitari i polítiques d’ordenació del territori i urbanisme. Va ser vicepresident de la Cambra de Comerç Alemanya a Espanya del 2012 al 2014 i ha estat membre de la seva junta directiva.
En el terreny de les ONG ha estat promotor de Médicos Sin Fronteras a Espanya, ha presidit les fundacions Ship2B, Plant for the Planet España, i ha estat vicepresident de la Fundació Institut Hermes. Va ser també l’impulsor de la Fundación Edad y Vida i ha col·laborat amb la Fundació Corporació Alimentària de Guissona i Oxfam Intermon, entre d’altres.
Josep Santacreu compta amb nombrosos reconeixements que avalen la seva trajectòria. L’any 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya i ha figurat a la llista de les empreses i CEO’s amb millor reputació de l’Estat. També ha rebut premis a l’emprenedoria social, la promoció de la salut i la tasca social de les empreses.
Sota el seu lideratge DKV i DKV Integralia han rebut premis en àmbits com la responsabilitat social corporativa, la qualitat i la innovació, i han aparegut en prestigiosos rànquings com el “Best Place to Work”. Durant la seva etapa en la direcció d’hospitals, l’Hospital del Mar va ser reconegut com el millor hospital de l’any a Espanya (1992) i al capdavant de l’hospital de La Corunya l’any 1994 el centre va rebre el Premi Arthur Andersen a la innovació en la gestió i l’administració sanitària.
Finalment, Santacreu forma part del consell assessor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i és autor del llibre “Planta’t” sobre crisi climàtica, reforestació i salut humana.