La vertical especialitzada en energia del CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona, tindrà continuïtat a Badalona, després que Guanyem Badalona hagi decidit donar suport a la iniciativa en el pròxim Ple Municipal, que se celebrarà demà.
El Node d’Energia, com s’anomena la vertical del CBCat a Badalona, està actiu i amb seu al BCIN des de mitjan 2022, i compta amb un equip que duu a terme seminaris, tallers i altres activitats formatives, així com un projecte de democratització de l’energia estratègic, no només per Badalona, sinó pel país.
La continuïtat del Node d’Energia a la ciutat de Badalona, però, va quedar en l’aire quan, en el Ple del passat mes de març, no es va aprovar l’autorització perquè el Govern Municipal pogués invertir la dotació econòmica que s’havia de destinar a aquesta seu.
Després de reunir-se avui amb el CBCat i el Govern Municipal, Guanyem Badalona ha decidit finalment votar a favor de l’assignació d’aquest pressupost en el ple d’abril, que tindrà lloc demà mateix, desbloquejant així aquesta situació, i permetent que el Node d’Energia del CBCat pugui continuar amb la seva tasca a la ciutat del Barcelonès.
“Estem molt contents que Badalona reafirmi la seva aposta pel Node d’Energia” ha declarat Albert d’Anta, director d’operacions del CBCat. “L’energètic és un sector que ens afecta a tots i totes, i on la tecnologia blockchain té un gran poder transformador. Gràcies a aquest acord, estem una mica més a prop d’aconseguir un model energètic més sostenible per al nostre país”.
“Aquests darrers dies, la nostra tasca ha estat reunir els actors que podien prendre la decisió, i donar-los les explicacions necessàries per arribar una avinentesa per poder tirar endavant el conveni que garanteixi la continuïtat del Node d’Energia”, ha afegit Pere Alemany, president de la Cambra de la Cambra de Comerç de Barcelona al Barcelonès Nord. “Gràcies a aquesta iniciativa, Badalona es posiciona com a ciutat pionera en la implementació de tecnologies blockchain per a la gestió de l’energia, i tenim clar que és un projecte estratègic, que la ciutat no pot deixar escapar.”
Què fa el Node d’Energia a Badalona?
El principal projecte estratègic del Node d’Energia consisteix a impulsar la iniciativa ReWatt, que aplica tecnologia blockchain per tal de millorar l’eficiència de les comunitats locals d’energia. Per a fomentar l’adopció de la tecnologia blockchain, es realitzen seminaris, conferències i altres activitats per a la formació d’empreses de Badalona en aquesta tecnologia. Així mateix, l’Espai Llavor del CBCat ofereix un servei d’acceleració per a startups i emprenedors amb projectes blockchain en fases inicials, i brinda suport estratègic per a la implementació de la tecnologia blockchain en projectes energètics d’interès general.
Addicionalment, des del CBCat s’ha creat l’Observatori Narcís Xifra, un repositori viu dels principals projectes internacionals i locals en blockchain aplicat a l’energia, amb la participació activa d’empreses, institucions i persones interessades.
Garantint la continuïtat del Node d’Energia, Badalona esdevé un referent en la implementació de tecnologies blockchain per a la gestió de l’energia i ofereix una sèrie de serveis i activitats per a la formació i l’adopció d’aquesta tecnologia en altres sectors, impulsant la innovació i el desenvolupament a la ciutat.
El CBCat
El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona i impulsat per la Generalitat de Catalunya, té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals, no només entre tots i cadascun dels sectors industrials sinó també, i sense excepció, entre aquells actors, individuals o col·lectius, privats o institucionals, potencialment concernits. Promou, explica i educa sobre la tecnologia blockchain, casos actuals d’aplicació i possibilitats futures.