La Cambra de Comerç de Barcelona adverteix que continua havent-hi un grau elevat de desconeixement entre el teixit empresarial dels Fons Next Generation EU. De fet, gairebé el 40% dels establiments empresarials no és conscient de la seva existència, un resultat que no ha millorat molt respecte a l’any passat, i que dificulta el compliment de la transformació sostenible i digital de l’economia.
En concret, un 38,6% dels establiments empresarials de Catalunya declara no tenir constància dels fons de recuperació europeus Next Generation i un 61% afirma conèixer-los. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu dels darrers resultats de l’Enquesta de Clima Empresarial, que realitzen trimestralment la Cambra i l’Idescat, i que el primer trimestre del 2023 ha dedicat el mòdul d’actualitat a analitzar el grau de coneixement i implementació dels fons europeus (han respòs 3.071 establiments empresarials de Catalunya).
Entre els establiments empresarials que sí coneixen els Fons Next Generation, el 46,3% consideren que l’activitat del seu negoci no és objecte dels fons i, per tant, no demanaran cap línia d’ajut, el 23,5% ja n’han sol·licitat algun, el 13,3% preveuen fer-ho properament i el 16,9% s’ho estan pensant, però els cal més informació. En relació amb un any enrere, ha augmentat el percentatge d’establiments que han sol·licitat algun ajut (del 17,1% al 23,5%).Des de la Cambra de Barcelona es considera prioritari que, aquests fons, que tenen com a objectiu accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i resilient, no deixin ningú endarrere. Per aquest motiu, caldria reforçar la seva comunicació i difusió, especialment entre les pimes, perquè arribin al màxim nombre d’empreses possible.
A més de millorar la comunicació, les empreses que opten a aquests fons assenyalen que les tres principals traves que impedeixen el seu accés fàcil són: els obstacles burocràtics, la resposta no àgil a les sol·licituds presentades i la manca de claredat en la informació facilitada per l’administració.
Les prioritats essencials dels Fons Next Generation EU són la transformació del model productiu cap a una economia sostenible mediambientalment i digitalitzada. Tanmateix, l’Enquesta evidencia que aproximadament la meitat dels establiments catalans no estan fent actuacions ni tenen previst fer-les en els pròxims 12 mesos en cap d’aquests dos objectius. Per aquest motiu, la Cambra de Barcelona reclama una estratègia d’execució i comunicació efectiva dels fons de recuperació europeus, que impulsin a les empreses a fer actuacions en línia a aquests dos objectius, ja que els compromisos climàtics i els objectius de digitalització no s’assoliran només amb la meitat del teixit empresarial.